Τη νύχτα της 22ας Σεπτεμβρίου, πριν καλά- καλά κλείσουν οι κάλπες στη Γερμανία, επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικα για τη πιο κρίσιμη αξιολόγηση, καθώς πέρα από την εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για το πώς, πότε και υπό ποιους όρους θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό «κενό» της επόμενης διετίας.
Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε, μάλιστα, με νόημα ότι οι πολύ καλύτερες των αρχικών προβλέψεων δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας, μάλλον αιφνιδίασαν τους Ευρωπαίους και τους προκάλεσαν αμηχανία, καθώς υποχρεούνται πλέον να λάβουν περίπου έναν χρόνο νωρίτερα πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού Προγράμματος αλλά και για τη περαιτέρω μείωση του Χρέους σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του περασμένου Νοεμβρίου.
Οι αποφάσεις αυτές περνάνε, ωστόσο, από τη διευθέτηση ζητημάτων που χαρακτηρίζονται «καυτά» και όπως σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, θα πρέπει να δοθούν πειστικές απαντήσεις σε όλες τις εκκρεμότητες, έτσι ώστε να μη δώσουμε τη παραμικρή αφορμή τους εκπροσώπους των δανειστών.
Στη κορυφή βρίσκεται η διαθεσιμότητα και συγκεκριμένα η ολοκλήρωση του α΄ κύματος με τους 1.500 διοικητικούς υπαλλήλους σε ΑΕΙ, που είναι και προαπαιτούμενο για τη δόση του Οκτωβρίου, όπως επίσης η τύχη των 12.500 υπαλλήλων του β' κύματος. Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο φάκελος με τις Αμυντικές Βιομηχανίες και τη ΛΑΡΚΟ, που επίσης αποτελεί προαπαιτούμενο για τη δόση. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας η ελληνική πλευρά θα γνωστοποιήσει στην Τρόικα το νέο σχέδιο για τις 3 εταιρίες και από τη Δευτέρα ξεκινάνε αλλεπάλληλες συσκέψεις του Γιάννη Στουρνάρα με τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Περιβάλλοντος.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα τεθεί, ακόμα, το θέμα των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς οι δανειστές ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων με βάση τα όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, ενώ στις διαβουλεύσεις που ξεκινάνε στις 16 του μήνα με τα τεχνικά κλιμάκια περίοπτη θέση έχει και Ενιαίος Φόρος Ακινήτων, καθώς από το ύψος της εισπραξιμότητας του θα κριθεί και το ύψος των απαιτούμενων φόρων προς βεβαίωση (άρα και οι συντελεστές της σχετικής κλίμακας.
Εν αναμονή της Τρόικα, στο υπουργείο Οικονομικών ήδη έχουν ξεκινήσει την αναθεώρηση προς το καλύτερο των μακροοικονομικών προβλέψεων, ειδικά όσον αφορά στο έλλειμμα και το ΑΕΠ, με βάση τις οποίες θα γίνει η συζήτηση για το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό "κενό" αλλά και τη προοπτική του Χρέους έως το 2022.