Μαχέρ αλ Άσαντ: Ο σκληρός αδελφός του Μπασάρ που φέρεται να είναι πίσω από την επίθεση με τα χημικά - iefimerida.gr

Μαχέρ αλ Άσαντ: Ο σκληρός αδελφός του Μπασάρ που φέρεται να είναι πίσω από την επίθεση με τα χημικά

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Mπορεί ο Μπασάρ Αλ Άσαντ να αρνείται ότι η συριακή κυβέρνηση ευθύνεται για τη φονική επίθεση της 21ης Αυγούστου στα περίχωρα της Δαμασκού, πολλοί όμως υποστηρίζουν ότι ιθύνων νους πίσω από την επίθεση με χημικά όπλα είναι ο μικρότερος αδελφός του Μαχέρ. Ποιός είναι ο Μαχέρ αλ Άσαντ.

Μετά τον θάνατο του μεγαλύτερου γιου της οικογένειας Άσαντ, Μπασίλ, σε τροχαίο το 1994, ο Μαχέρ προέβαλε ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Χάφεζ αλ Ασαντ, τελικά όμως το χρίσμα πήρε ο Μπασάρ. Αιτία, φέρεται να είναι ο βίαιος χαρακτήρας και τα απρόβλεπτα ξεσπάσματα του Μαχέρ.

Μαχέρ αλ Άσαντ: Ο σκληρός αδελφός του Μπασάρ που φέρεται να είναι πίσω από την επίθεση με τα χημικά  | iefimerida.gr 0

Με στρατιωτική παιδεία, ο γεννημένος το 1967 Μαχέρ αλ Άσαντ ανέλαβε τη διοίκηση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς μετά τον τραυματισμό του από επίθεση ανταρτών σε κυβερνητικό κτήριο της Δαμασκού τον Ιούλιο του 2012. Στην επίθεση είχαν χάσει τη ζωή τους ο μικρότερος ετεροθαλής αδελφός του Ασέφ και ο Σύρος υπουργός άμυνας Νταούντ Ραζά.

Εκτός από τη Ρεπουμπλικανική Φρουρά, η οποία αριθμεί 12.000 στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, και την τέταρτη στρατιά της Συρίας, ο Μαχέρ ελέγχει και την πολιτοφυλακή των Αλεβιδών Σιαμπίχα.

Μεταξύ άλλων είναι αρμόδιος για τη στρατιωτική συνεργασία της Συρίας με το Ιράν, ενώ φέρεται να συνδέεται και με ένοπλες ομάδες της Παλαιστίνης και του Λιβάνου.

Για αντικαθεστωτικούς είναι ο «Χασάπης της Νταραά», αυτός που διέταξε την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων στη νότια επαρχία της Νταραά τον Μάρτιο του 2011.

Ορισμένοι στη Δύση τού καταλογίζουν ανάμειξη στη δολοφονία του προέδρου του Λιβάνου Χαρίρι, ενώ κατά άλλες πληροφορίες το 1999 πυροβόλησε μετά από επεισόδιο που είχαν, τον σύζυγο της αδελφής του, τον στρατηγό Ασέφ Σαουκάτ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ