Γνωστές και άγνωστες γωνιές της Κρήτης αποτύπωσε ο Γαλλοελβετός φωτογράφος Φρεντ Μπουασονά στις αρχές του 20ου αιώνα, αφήνοντας στις σύγχρονες γενιές μια ανεκτίμητη κληρονομιά.
Μάλιστα, οι πρωτοποριακές για την εποχή μέθοδοι που υιοθέτησε έδιναν ένα καλύτερο αποτέλεσμα στις φωτογραφίες του. Επηρεασμένος από τον δάσκαλό του Ούγγρο Κόλερ, ανέπτυξε τη δική του τεχνική στη φωτογραφία, η οποία, μαζί με τη χρήση νέων υλικών, τού απέφερε πολλές διεθνείς διακρίσεις, μεταξύ άλλων το πρώτο βραβείο της παγκόσμιας έκθεσης του Παρισιού.
Το εργαστήριο που κληρονόμησε από τον πατέρα του το διαχειρίστηκε μαζί με τον χημικό αδελφό του Εντμόν-Βικτόρ. Η ορθοχρωματική πλάκα, δική τους επινόηση έδινε βελτιωμένο φωτογραφικό αποτέλεσμα.
Ο Ντανιέλ Μπο-Μποβύ, πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών της Γενεύης, ο οποίος συνταξίδεψε με τον Fred Boissonnas στην Ελλάδα, είπε σε μια διάλεξη το 1931: «Στην Ελλάδα, όπου άλλοι δεν πήγαιναν παρά γυρεύοντας ερείπια, εμείς ανακαλύπταμε μια φύση και έναν λαό. Και από τότε το σχέδιό μας ήταν όχι μόνο να ασχοληθούμε με τη λαμπρότητα των αρχαίων μνημείων αλλά να ξαναζωντανέψουμε τα τοπία που τα περιβάλλουν, τους ανθρώπους που είναι οι καθημερινοί μάρτυρές τους».
Ο φωτογράφος
Πηγή εικόνων: Madeincreta