Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών εξετάζουν μια ενδιάμεση λύση ανάμεσα σε μια προσφυγή σε νέο δανειακό πρόγραμμα ή στην παράτολμη όπως προς το παρόν φαίνεται προσπάθεια της Ελλάδας να βγει στις αγορές.
Το σενάριο αυτό προβλέπει μερική χρηματοδότηση της χώρας μας από τις αγορές, με συμμετοχή όμως και του ΕΜΣ στις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Δηλαδή για μία «γραμμή πίστωσης» που θα ανοίξει για την Ελλάδα από τον ΕΜΣ και χρήση της θα γίνεται για να αγοραστούν ελληνικά ομόλογα και να καλυφθούν μερικώς οι ανάγκες της χώρας μας, μόνο όταν δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές.
Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς οι ανάγκες της χώρας έως το 2016 έχουν προκαταρκτικά υπολογιστεί σε περίπου 10 με 15 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής» η δυνατότητα του ΕΜΣ να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά προβλέπεται -υπό προϋποθέσεις- και από το καταστατικό του, ενώ ανάλογο πρόγραμμα διεκδικεί ήδη και η Ιρλανδία, της οποίας το Μνημόνιο λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους.
Και μόνο η πιθανότητα συμμετοχής του ΕΜΣ στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων, άλλωστε, εκτιμάται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στο να μειωθούν τα επιτόκιά τους. Επιπλέον, το πρόγραμμα «ΟΜΤ» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προβλέπει επίσης τη συμμετοχή της σε αγορές κρατικών ομολόγων, έως και τριετούς διάρκειας, από χώρες που βγαίνουν από προγράμματα προσαρμογής, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται μνημονιακού τύπου κριτήρια δημοσιονομικής πειθαρχίας και συμμετέχει και ο ΕΜΣ.
Το σχέδιο που βρίσκεται στα σπάργανα για την Ελλάδα προβλέπει ότι τόσο ο ΕΜΣ όσο και η ΕΚΤ θα αγοράζουν μέρος των ομολόγων που εκδίδει η χώρα μας έως το 2016, όταν και υπολογίζεται η ολοκληρωτική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές. Το καταστατικό του ΕΜΣ προβλέπει ότι η συμμετοχή του σε εκδόσεις ομολόγων κρατών μελών μέσω του προγράμματος γραμμών πίστωσης δεν μπορεί, υπό κανονικές συνθήκες, να υπερβαίνει το 50% της αξίας της κάθε έκδοσης.
Ο κανόνας λοιπόν για τη χρήση του ενδιάμεσου αυτού προγράμματος είναι ότι η επωφελούμενη χώρα θα πρέπει να έχει ανακτήσει μερική πρόσβαση στις αγορές. Το σενάριο να καταφέρει να πουλήσει δεκαετές ομόλογο η Ελλάδα, κάτι που η ΕΚΤ θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχει στο «Πρόγραμμα Θερμοκοιτίδα», χαρακτηρίζεται εξαιρετικά αισιόδοξο και, για να γίνει ρεαλιστικό, χρειάζεται κάποιο πραγματικά «καλό νέο» από το μέτωπο της ανάπτυξης και του πρωτογενούς πλεονάσματος πολύ σύντομα, αλλά και ηρεμία στις αγορές.
Επιπλέον, η σταδιακή αυτή απεξάρτηση της Ελλάδας από το οξυγόνο της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης συνεπάγεται παράταση της «μνημονιακής» παρακολούθησης, έστω και αν τη θέση των τριμηνιαίων δόσεων από την Ευρωζώνη πάρουν οι εκδόσεις ομολόγων. Οπως ρητά αναφέρεται στο καταστατικό του ΕΜΣ, αλλά και στο πλαίσιο λειτουργίας του προγράμματος «ΟΜΤ», οι γραμμές πίστωσης συνοδεύονται από όρους και προαπαιτούμενα.