Οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απηύθυναν έκκληση για μια «σαφή και ισχυρή απάντηση» στις επιθέσεις με χημικά όπλα στις 21 Αυγούστου στη Συρία, δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.
«Θέλουμε μια σαφή και ισχυρή απάντηση», δήλωσε η Αστον μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Βίλνιους.
Η Αστον τόνισε ότι οι υπουργοί συμφώνησαν ότι υπάρχουν «ισχυρές ενδείξεις» ότι το συριακό καθεστώς ευθύνεται για τις επιθέσεις με χημικά όπλα που προκάλεσαν εκατοντάδες νεκρούς στην περιφέρεια της Δαμασκού.
Κατά την έναρξη της συνόδου, πολλοί υπουργοί υποστήριξαν ότι πριν αποφανθούν για το θέμα θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα της έκθεσης των επιθεωρητών του ΟΗΕ.
Οι υπουργοί χαιρέτισαν τη χθεσινοβραδινή δήλωση του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι η Γαλλία θα περιμένει την έκθεση του ΟΗΕ πριν από οποιεσδήποτε επιθέσεις.
Παράλληλα η Γερμανία αποφάσισε σήμερα να υπογράψει την ανακοίνωση της G20 που ζητεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση μετά τη χρήση από το συριακό καθεστώς χημικών όπλων και την οποία, πάντως, έχουν υπογράψει μόλις 11 χώρες με τον Γκίντο Βεστερβέλε να δηλώνει «Αφού είδαμε την εξαιρετική και πολύ σοφή στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η καγκελάριος και εγώ αποφασίσαμε να υποστηρίξουμε τώρα την ανακοίνωση της G20».
Προσπαθεί να πείσει το Κογκρέσο και τον λαό του ο Ομπάμα
Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, πάντως, η κατάσταση δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη, καθώς, μπορεί ο πρόεδρος Ομπάμα να δηλώνει πως δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη η επίθεση με χημικά όπλα από τις δυνάμεις του Ασαντ, ωστόσο, υπάρχουν σαφείς και ρητές αντιδράσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Ο Μπαράκ Ομπάμα είναι υποχρεωμένος να περιμένει την απόφαση του Κονγκρέσου, όπου υπάρχουν, σοβαρές ενστάσεις για μια νέα πολεμική εμπλοκή της χώρας, ενώ, παράλληλα, θα προσπαθήσει να πείσει τόσο τους αντιπροσώπους όσο και τον αμερικανικό λαό ο οποίος βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο εδώ και δέκα περίπου χρόνια.
Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του όπου αναφέρει ότι «Αυτό δε θα είναι ένα ακόμα Ιράκ ή Αφγανιστάν. Οποιαδήποτε ενέργεια στην οποία θα προβούμε, θα είναι περιορισμένη χρονικά και επιχειρησιακά και θα έχει ως στόχο ν' αποτρέψει την κυβέρνηση Άσαντ να κάνει χρήση χημικών εναντίον του λαού της και επίσης να μειώσει την ικανότητά της να το πράξει.
Γνωρίζω ότι ο αμερικανικός λαός έχει κουραστεί ύστερα από μια δεκαετία πολέμων, παρόλο που ο πόλεμος στο Ιράκ έχει τελειώσει και στο Αφγανιστάν τελειώνει. Για το λόγο αυτό δεν θέλουμε εμπλοκή των στρατευμάτων μας στον πόλεμο κάποιου άλλου».
Ο Ομπάμα τόνισε εάν δε δοθεί απάντηση στην επίθεση της 21ης Αυγούστου από την κυβέρνηση Άσαντ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.400 άνθρωποι ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, θα απειληθεί η εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ καθώς θα αυξηθούν οι πιθανότητες για μελλοντικές επιθέσεις με χημικά όπλα από τη συριακή κυβέρνηση, τρομοκρατικές οργανώσεις ή άλλες χώρες.
«Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε εικόνες σαν κι αυτές που είδαμε στη Συρία», υπογράμμισε.
Την επόμενη Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα προς τους Αμερικανούς για να τονίσει εκ νέου την ανάγκη να αναλάβει δράση κατά του Μπασάρ Αλ Ασαντ, αλλά και να επαναλάβει ότι η χώρα δεν προτίθεται να εμπλακεί σε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις.
Από την άλλη πλευρά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, δεν έχει διευκρινίσει εάν οι ΗΠΑ θα περιμένουν την επίσημη έκθεση του ΟΗΕ, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα πράξει η κυβέρνηση σε περίπτωση που το Κονγκρέσο πει «όχι» σε μια επέμβαση στη Συρία.
Απειλεί ο Πούτιν
Εν τω μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνάντησης των G20 επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο το ψυχροπολεμικό κλίμα που επικρατεί πλέον στις σχέσεις μεταξύ Ομπάμα – Πούτιν, ενώ, ο Ρώσος, πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί να παρασυρθεί σε έναν πόλεμο εξαιτίας της Συρίας και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετά η σύνοδο των G20, αρκέστηκε να πει ότι η Μόσχα θα διατηρήσει τη βοήθεια που προσφέρει στη Δαμασκό, στα τρέχοντα επίπεδα, και στην περίπτωση που θα υπάρξει ξένη στρατιωτική επέμβαση
Αλλωστε η έντονη στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή συνεχίζει και ενδυναμώνεται με όλο και περισσότερα πολεμικά και μεταγωγικά πλοία να πλέουν στη θάλασσα κοντά στη βάση της Ταρσού.
Φωτογραφία Eurokinissi