Νέα ειδική επιστημονική έρευνα από τις ΗΠΑ επιβεβαιώνει το γεγονός πως εάν ένας ηλικιωμένος παίζει συγκεκριμένα βιντεοπαιχνίδια ενδέχεται να εξασκεί τον εγκέφαλό του και να καταφέρει να καθυστερήσει, ίσως και να αναστρέψει, τα συμπτώματα γεροντικής άνοιας.
Οπως αναφέρει το vima, η νέα μελέτη καταγράφει πως η νοητική γυμναστική με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας μπορεί να έχει θετικά και διαρκή αποτελέσματα.
Για να φτάσουν σε αυτό το συμπέρασμα, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, εξέτασαν 46 άτομα ηλικίας από 60 έως 85 ετών, βάζοντάς τους να παίξουν το ειδικά κατασκευασμένο παιχνίδι «Neuroracer».
Πρόκειται για ένα παιχνίδι που αφορά στην οδήγηση ενός εικονικού αυτοκινήτου υψηλής ταχύτητας σε έναν δρόμο γεμάτο στροφές και σήματα τροχαίας.
Ο χρήστης πρέπει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, ενώ όσο καλά ανταποκρίνεται τόσο δυσκολεύει το παιχνίδι.
Μετά από συνολικά μόλις 12 ώρες εξάσκησης στη διάρκεια ενός μήνα (τρεις ώρες εβδομαδιαίως επί τέσσερις εβδομάδες), οι ηλικιωμένοι ήταν σε θέση να ξεπερνούν σε απόδοση ακόμα και τους 20χρονους που έπαιζαν για πρώτη φορά το ίδιο παιχνίδι.
Το «Neuroracer» βελτίωσε αισθητά τόσο τη μνήμη, όσο και την ικανότητα προσοχής και συγκέντρωσης των ηλικιωμένων και μάλιστα σε βάθος χρόνου (έξι μηνών).
«Η μελέτη μας δείχνει πειστικά πόσο εύπλαστος είναι και ο ηλικιωμένος εγκέφαλος», εξηγεί ο δρ Ανταμ Γκαζάλι, ο οποίος έχει συνιδρύσει την εταιρία Akili Interactive Labs για να αναπτύξει και να προωθήσει στην αγορά την επόμενη έκδοση του θεραπευτικού βιντεοπαιχνιδιού «Neuropilot».
Το τελευταίο πετυχαίνει περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο κοινό παιχνίδι ή νοητική ενασχόληση, όπως το μπριτζ, το σταυρόλεξο ή ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.