Φόβοι για το μέλλον της Αγίας Σοφίας: Θέλουν να την ξανακάνουν Μουσουλμανικό τέμενος - iefimerida.gr

Φόβοι για το μέλλον της Αγίας Σοφίας: Θέλουν να την ξανακάνουν Μουσουλμανικό τέμενος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αγωνία για το μέλλον της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας εκφράζει το Τάγμα Αγίου Ανδρέου των Αποστολικών Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου εξέφρασε τον φόβο για το ενδεχόμενο να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος.

Οπως αναφέρει η εφημερίδα το Βήμα αφορμή για την ανακοίνωση του Πατριαρχείου αποτέλεσε άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Skylife» της ημικρατικής αεροπορικής εταιρίας Turkish Airlines με τίτλο «Αγια Σοφία, το τέμενος του Σουλτάνου» στο οποίο γίνεται λόγος για «επάνοδο» του μουσείου στην προηγούμενη «πνευματική αύρα» του, τις ήμερες που ήταν μουσουλμανικό τέμενος.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει ότι υπάρχει «το ενδεχόμενο η εκκλησία που έγινε διαδοχικά τέμενος και κατόπιν μουσείο να μετατραπεί σε τέμενος όπως συνέβη ήδη με δυο άλλες Αγ. Σοφίες στη Σμύρνη και στην Τραπεζούντα.»

Στην ανακοίνωση του Τάγματος την οποία υπογράφει ο Νικόλαος Μαγκινας αναφέρεται ότι «Υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι επιχειρούν να καλλιεργήσουν στην κοινή γνώμη την ιδέα η Αγία Σοφία, αυτό το σύμβολο της χριστιανικής πίστης, να γίνει πάλι τέμενος» ενώ στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι ένας Τούρκος πολίτης κατέθεσε πριν δυο μήνες αίτηση στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος.

«Είναι απαράδεκτη η αποσπασματική παρουσίαση της πραγματικής ιστορίας του Ναού, μιας ιστορίας η οποία μεταμόρφωσε έθνη και πολιτισμούς» τονίζει στην ανακοίνωση του το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ