Πρόσφατα ευρήματα από αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως νέα στοιχεία για τα ορυχεία χαλκού στο Ισραήλ, τα οποία στο παρελθόν είχαν αποδοθεί στον αρχαίο Αιγυπτιακό πολιτισμό. Οι τελευταίες ανασκαφές ανατρέπουν αυτή τη θεωρία, αφού φαίνεται ότι τα ορυχεία χρονολογούνται την εποχή του βασιλιά Σολομώντα.
Tα συγκεκριμένα ορυχεία Χαλκού βρέθηκαν στην Κοιλάδα Τίμνα στην έρημο Αραβάχ του Ισραήλ , ωστόσο εδώ και αρκετές δεκαετίες επικρατούσε η άποψη ότι είχαν κατασκευαστεί από τους αρχαίους Αιγυπτίους τον 13ο αιώνα π.Χ. Τα νέα ευρήματα που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι στην περιοχή, αποδεικνύουν ότι στην πραγματικότητα τα ορυχεία χρονολογούνται τρεις αιώνες αργότερα και συγκεκριμένα τον 10ο αιώνα ΠΧ, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του θρυλικού βασιλιά Σολομώντα.
Με βάση τη ραδιοχρονολόγηση του υλικού τα ορυχεία λειτουργούσαν από τη φυλή των Εδωμιτών, μια ημι-νομαδική συνομοσπονδία φυλών που σύμφωνα με την Αγία Γραφή πολεμούσαν συνεχώς με το Ισραήλ.
Το εθνικό πάρκο της Κοιλάδας Τίμνα, ήταν στο παρελθόν μια αρχαία περιοχή παραγωγής χαλκού με χιλιάδες ορυχεία. ΟΙ ερευνητές απο το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, πρόσφατα χρησιμοποίησαν τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και απέδειξαν ότι τα υλικά που βρέθηκαν στην περιοχή χρονολογούνται τον 10ο αιώνα π.Χ., όταν σύμφωνα με την Αγία Γραφή ο Βασιλιάς Σολομώντας κυβερνούσε το βασίλειο του Ισραήλ.