Είστε εξαρτημένοι από το ίντερνετ; - Πώς θα το καταλάβετε και τι να κάνετε - iefimerida.gr

Είστε εξαρτημένοι από το ίντερνετ; - Πώς θα το καταλάβετε και τι να κάνετε

Είστε εξαρτημένοι από το ίντερνετ; - Πώς θα το καταλάβετε και τι να κάνετε
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Κέντρο αποτοξίνωσης από το αλκοόλ, τα ναρκωτικά, ακόμη κι από το σεξ. Ολα αυτά υπήρχαν. Πλέον όμως μπορεί κανείς να επισκεφθεί έναν αντίστοιχο χώρο προκειμένου να απεξαρτηθεί και από το ίντερνετ. Η μήπως υπάρχουν καλύτεροι τρόποι για να το καταφέρει; Οι ειδικοί απαντούν το δεύτερο, αν και ακόμη δεν έχουν καταλήξει για το ότι πράγματι υπάρχει αυτός ο εθισμός.

Αυτή την εβδομάδα άνοιξε στην Πενσιλβάνια το πρώτο κέντρο αποτοξίνωσης από το ίντερνετ σε νοσοκομείο. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η υπερβολική χρήση του διαδικτύου συνιστά εθισμό που προκαλεί επιθετική συμπεριφορά, αν και σε ένα πράγμα συμφωνούν οι ψυχολόγοι. Πως οι αμέτρητες ώρες σερφαρίσματος σίγουρα δεν κάνουν καλό. Δίνουν λοιπόν κάποιες μικρές συμβουλές προκειμένου να αντιληφθεί κανείς αν έχει εθιστεί και κυρίως πώς να το αντιμετωπίσει.

Βρείτε την αδυναμία σας

Ολοι χρησιμοποιούν το ίντερνετ, οπότε για αρχή πρέπει να διαπιστώσει κανείς ποιες δραστηριότητες σε αυτό είναι πιο προβληματικές για τον ίδιο. «Αναλύστε ποιες χρήσεις της τεχνολογίας είναι συνδεδεμένες με το λειτουργικό τρόπο ζωής σας και ποιες κάνετε από συνήθεια και για κανέναν άλλο λόγο», λέει ο Αντι Τζέιφ, διευθυντής ιδιωτικής κλινικής για εναλλακτικούς εθισμούς.

Συμβουλεύει το ξεκαθάρισμα να γίνει με αντικειμενικά κριτήρια, για το αν πρόκειται για ανεξέλεγκτη χρήση του ίντερνετ και αν αυτή έχει αρνητικές συνέπειες στη δουλειά ή στις σχέσεις με τους φίλους και την οικογένεια.

Μόλις καταλήξει κάποιος αν το πρόβλημά του είναι τα ολονύχτια παιχνίδια μπροστά στην οθόνη ή το νευρικό τσεκάρισμα των mail σε κάθε διαθέσιμη στιγμή, τότε πρέπει να οριστούν συγκεκριμένοι στόχοι για να αλλάξουν οι συνήθειες.

Μία απλή συμβουλή είναι για παράδειγμα ο ορισμός ενός διαστήματος κάθε ημέρα που ο χρήστης θα μένει μακριά από το ίντερνετ, αν και οι ειδικοί προειδοποιούν πως το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, λόγο της συνήθειας.

Παράλληλα συστήνουν να ερμηνεύσει κανείς τις αυτοματοποιημένες κινήσεις και να τις περιορίσει. Σύμφωνα με ψυχολόγους, πολλοί άνθρωποι πιάνουν στα χέρια τους το smartphone για να μπουν στο ίντερνετ όταν ζουν κάτι που τους δυσαρεστεί, ή το θεωρούν βαρετό για παράδειγμα. Πρόκειται για καταναγκαστική συμπεριφορά, όπως εξηγούν και για αυτό θα μπορούσε να περιοριστεί.

Πηγή: Time

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ