Απρόσμενες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον προβλέπουν επιστήμονες του Ινστιτούτου Μετεωρολογίας Μαξ Πλανκ, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η χαρακτηριστική μυρωδιά της θαλασσινής αύρας κινδυνεύει να εξαλειφθεί.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, η μοναδική μυρωδιά της θάλασσας οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση διμεθυλοθειαιθέρα (DMS), μίας ένωσης του θείου που παράγεται από την αποσύνθεση του φυτοπλαγκτόν και η οποία, αντιδρώντας με τoν ατμoσφαιρικό αέρα παράγει θειικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στη διαμόρφωση των νεφών.
Ωστόσο στην έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Nature Climate Change οι επιστήμονες εξηγούν ότι η οξίνιση των ωκεανών θα μειώσει τις εκπομπές του DMS κατά 18% ως το 2100 σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή με αποτέλεσμα να μειώσει την νεφοκάλυψη του πλανήτη απειλώντας με περεταίρω αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας.
«Οι θαλάσσιες εκπομπές DMS αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή θείου στην ατμόσφαιρα και αλλαγές στα επίπεδά τους ίσως μεταβάλλουν τη δυνατότητα του πλανήτη να εκπέμπει πίσω στο διάστημα τη θερμότητα» καταλήγουν οι ερευνητές.