Ιδρώνει η κυβέρνηση να πείσει την Τρόικα να μην μπει λουκέτο σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ - iefimerida.gr

Ιδρώνει η κυβέρνηση να πείσει την Τρόικα να μην μπει λουκέτο σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει ένα νέο λουκέτο τύπου ΕΡΤ και δείχνει πως είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί με την Τρόικα προκειμένου να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση και να μην μπει λουκέτο σε ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ.

Εξερχόμενος του μεγάρου Μαξίμου σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε για το θέμα: «Αυτό που προσπαθούμε να πείσουμε την Επιτροπή Ανταγωνισμού και την Τρόικα είναι ότι αυτό που προτείνουμε εμείς, δηλαδή η εκκαθάριση εν λειτουργία σε ένα βάθος πέντε ετών αφήνει μεγαλύτερη αξία στο Δημόσιο από ότι η πτώχευση. Αυτό. Είναι απλό».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν αποκλείει κλείσιμο και απολύσεις χωρίς αποζημιώσεις, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι γίνεται προσπάθεια να αποφευχθεί κάτι τέτοιο.

«Εμείς θα το προσπαθήσουμε αυτό το πράγμα, γιατί πιστεύουμε ότι τουλάχιστον ορισμένα κομμάτια από τις επιχειρήσεις αυτές έχουν αξία».

Οι φωτιές που άναψε στην κυβέρνηση το τελεσίγραφο της Τρόικα για άμεσο κλείσιμο των ζημιογόνων εταιρειών ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ προκάλεσε έκρηξη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Στη Βουλή οι τόνοι της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-αντιπολίτευσης ανέβηκαν σχετικά με το μέλλον των ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ

ΣΥΡΙΖΑ: Η Τρόικα θέλει να καταργήσουμε τα πάντα και να μην μείνει τίποτε όρθιο

«Ο τρόπος με τον οποίον τίθεται το ζήτημα είναι προκλητικός και η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής και διερωτήθηκε «Τι θέλουνε λοιπόν; Να καταργήσουμε τα πάντα και να μην μείνει τίποτε όρθιο;».

Ο κ. Κουρουμπλής αντιπρότεινε αλλαγές στη λειτουργία των εταιρειών, («να προχωρήσουμε σε υποχρεωτική συνταξιοδότηση και στελέχωση») και υποστήριξε πως «αν η ΕΑΒ στελεχωθεί με προσωπικό από τα ΤΕΙ της Χαλκίδας, μπορεί να γίνει και κερδοφόρα επιχείρηση και να υπάρξει ανάπτυξη- αν για παράδειγμα τους ανατεθεί η κατασκευή απορριμματοφόρων».

Ανεξάρτητοι Ελληνες: Ο Τόμσεν κυβερνά αυτήν τη χώρα

«Ποιος κυβερνά αυτήν τη χώρα; Δεν κυβερνάμε εμείς, αλλά ο κ. Τόμσεν» σχολίασε για λογαριασμό των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ο Γ.Ντάβρης, ενώ ο Σπ.Χαλβατζής του ΚΚΕ υποστήριξε πως «η ΠΥΡΚΑΛ σε συνεργασία με τα Ναυπηγεία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της βιομηχανίας- αλλά αυτό προϋποθέτει μια άλλη πολιτική και μια άλλη εξουσία».

Κατά των κυβερνητικών πεπραγμένων στον χώρο της αμυντικής βιομηχανίας, τάχθηκε και η Χρυσή Αυγή.

Γεννηματά: Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, αφήστε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα

Από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώφη Γεννηματά. «Θα πρέπει να σταματήσουμε να επιβαρύνουμε τον Έλληνα πολίτη και να σταματήσουμε να ρίχνουμε κροκοδείλια δάκρυα. Να κρατηθεί η αμυντική βιομηχανία αλλά δεν πρέπει να πληρώσει ούτε ένα ευρώ από εδώ και πέρα ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Ξέρετε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε έλεγχο από τη γενική διεύθυνση ανταγωνισμού για παράνομες κρατικές ενισχύσεις ύψους 1 δισ, ξέρετε τα δυσθεώρητα χρέη της εταιρίας και η προσπάθεια που κάνουμε είναι τιτάνια και η πρόταση που έχουν κάνει οι σύμβουλοι απαντά σε όλα αυτά τα ζητήματα, οικονομικά και νομικά με τεκμηρίωση εξαιρετική. Ετοιμάζουμε λοιπόν την αντίδρασή μας και την απάντησή μας και η διαπραγμάτευση για αυτό το ζήτημα συνεχίζεται"

Στα κάγκελα οι εργαζόμενοι -Ετοιμάζουν δυναμικές κινητοποιήσεις

Ανοιχτή σύσκεψη για τις εξελίξεις στις επιχειρήσεις ΕΛΒΟ, ΕΑΣ και ΛΑΡΚΟ αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου και των σωματείων της, την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου στις 10.00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ), Αριστοτέλους 32, 7ος όροφος. Μετά το τέλος της σύσκεψης θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου.

Η ΓΣΕΕ, σε ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «απαράδεκτη πρακτική και τακτική της κυβέρνησης, η οποία για ακόμα μία φορά αποδεικνύει ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να υιοθετεί τις προσταγές των δανειστών». «Κανείς από τους κυβερνώντες δεν διασφαλίζει, και όπως όλα δείχνουν δεν ενδιαφέρεται, για το εάν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων αλλά και η ΛΑΡΚΟ, που σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή χώρα θα αποτελούσε και αυτή αμυντική βιομηχανία, δεδομένου ότι το νικέλιο είναι το πρώτο που χρησιμοποιείται στις αμυντικές κατασκευές, δεν θα ξεπουληθούν και οι εργαζόμενοί τους δε θα βρεθούν στο δρόμο» καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ