Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει... το Μεσοπρόθεσμο - iefimerida.gr

Εγκλωβισμένη η κυβέρνηση τρέχει να προλάβει... το Μεσοπρόθεσμο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη, που ζει το δικό της δράμα, εγκλωβισμένη στις πολιτικές της επιλoγές που δεν έχουν κατορθώσει να εξευμενίσουν τις αγορές και να μετριάσουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις σε χώρες-μέλη της, η κυβέρνηση τρέχει να αποδείξει πως κάνει ό,τι χρειάζεται για να ικανοποιήσει τους εταίρους της, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι.

Σήμερα, συγκαλείται εκ νέου το υπουργικό συμβούλιο, υπό την προεδρεία του Γιώργου Παπανδρέου. Κύρια θέματα η μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και το σχέδιο νόμου για την εκδίκαση υποθέσεων που αφορούν τη διαφθορά πολιτικών προσώπων. Σε ό,τι αφορά το πρώτο η κυβέρνηση αν και εξακολουθεί να βρίσκει αντίσταση από τους πρυτάνεις, θέλει να κλείσει το θέμα ως το τέλος του καλοκαιριού, φοβούμενη την ένωση της 'πλατείας' με φοιτητές και ακαδημαϊκούς από Σεπτέμβρη, με απρόβλεπτες συνέπειες ακόμα και για τη βιωσιμότητά της.

Για το δεύτερο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου θα παρουσιάσει νομοσχέδιο, που θα προβλέπει δίκες «εξπρές» για υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς και διοικητές δημοσίων οργανισμών, που κατηγορούνται για αδικήματα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος.

Το νομοσχέδιο, που είχε παρουσιάσει λίγο καιρό πριν ο προκάτοχος του κ. Παπαϊωάννου, Χάρης Καστανίδης, δεν θα έχει εφαρμογή για τα αδικήματα των υπουργών-υφυπουργών που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ωστόσο, με τη διαδικασία εξπρές θα εκδικάζονται τα αδικήματα των υπουργών, τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, όπως είναι το ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος.

Ειδικότερα, για τα αδικήματα αυτά των υπουργών και υφυπουργών, η προκαταρκτική εξέταση θα διαρκεί μόνο δύο μήνες και η ανάκριση θα ολοκληρώνεται σε τέσσερις μήνες. Εν συνεχεία, δεν θα εκδίδεται βούλευμα αλλά η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο, μέσα σε δύο μήνες.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνεδριάσει και η Κυβερνητική Επιτροπή, για να συζητήσει την 'υλοποίηση του κυβερνητικού έργου', αφού ολοκληρωθούν πάντως οι κατ' ιδίαν συναντήσεις που θα έχει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τους άλλους υπουργούς που αναμειγνύονται στην υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου, άμα τη επιστροφή του από τις Βρυξέλλες σήμερα.

Οι κυβερνητικές συσκέψεις πάντως δεν έχουν τέλος, με τον πρωθυπουργό να έχει χθες κατ' ιδίαν συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο. Οι δύο άντρες συζήτησαν για σειρά ρυθμίσεων του υπουργείου που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός του Ιουλίου, όπως οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η λίστα φαρμάκων και η τιμολόγηση ιατρικών πράξεων, θέματα που δεν απαιτούν νομοσχέδιο, αλλά υπουργικές αποφάσεις.

Σε μια δραματική ανακοίνωσή του χθες, που ακολούθησε συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο γραφείο του στη Βουλή, ή για την ακρίβεια, στον ...προαύλιο χώρο όπου εθεάθησαν να περπατούν εμφανώς προβληματισμένοι, προφανώς από την κρισιμότητα της κατάστασης και την αδυναμία της Ευρώπης να ανταποκριθεί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος κάλεσε την ΕΕ να λάβει άμεσα τις απαραίτητες αποφάσεις για τη διασφάλιση μιας ισχυρής, ενωμένης και αλληλέγγυας Ευρώπης, όπως ακριβώς πήρε η Ελλάδα τις απαραίτητες, όσο και δύσκολες όμως για την ίδια αποφάσεις και δεσμεύεται να εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και στο μέλλον. Στο ίδιο κλίμα, να σταλεί ένα "πολύ δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα σταθερότητας" τόσο στην Ελλάδα, όσο στην ευρωζώνη, αλλά και πολύ παραπέρα, ζήτησε ο Ευ.Βενιζέλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ