Ένα ιδιαίτερα φιλικό νομοσχέδιο για το περιβάλλον ανακοίνωσε την Κυριακή, η κυβέρνηση της Αυστραλίας. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή προτάθηκε η άμεση φορολόγηση των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο της πρωθυπουργού της Αυστραλίας έχει ήδη δημιουργήσει αρκετές εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Από την 1η Ιουλίου του 2012, οι 500 πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις στην Αυστραλία θα φορολογηθούν με 25 δολάρια για τον κάθε τόνο που παράγουν. Αυτή θα είναι η πρώτη φάση του φιλόδοξου σχεδίου, όπου θα υπάρχει μια σταθερή τιμή χρέωσης για όλες τις εταιρείες. Μετά το 2015, η κάθε επιχείρηση θα φορολογείται ξεχωριστά, ανάλογα με το πόσο μολύνει.
Η πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, δήλωσε: «Σαν έθνος, πρέπει να βάλουμε μια τιμή στον άνθρακα και να δημιουργήσουμε ένα καθαρότερο ενεργειακό περιβάλλον..αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε. Αλλά πλέον είμαστε εδώ και τώρα είναι ο χρόνος για να το πραγματοποιήσουμε».
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, το σχέδιο φορολόγησης των εκπομπών του άνθρακα, θα μειώσει τις εκπομπές περίπου 5% μέχρι το 2020, και 159 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα θα πάψουν να απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.
«Αν πραγματοποιηθεί θα είναι το μεγαλύτερο σχέδιο καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής εκτός Ευρώπης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τόνι Γούντ, μέλος του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.
Το πρόβλημα με τις εκπομπές ρύπων συζητείται έντονα στην Αυστραλία. Πολλοί επιστήμονες που μιλούν για την κλιματική αλλαγή, και προσπαθούν να ενεργοποιήσουν τον κόσμο για τις εκπομπές ρύπων, έχουν απειληθεί με την ζωή τους. Από το σχέδιο εξαιρείται η κατανάλωση άνθρακα λόγω καυσίμων, οπότε τα μεσοαστικά νοικοκυριά δεν θα επιβαρυνθούν περισσότερο, όπως και η γεωργία.
Ο Τόνι Άμποτ, ηγέτης του κόμματος των Συντηρητικών, δήλωσε την έντονη αντίθεση του γι αυτό το σχέδιο της πρωθυπουργού και επεσήμανε ότι το κόμμα του, θα εξαπολύσει μια «θύελλα διαδηλώσεων» εναντίον του φόρου άνθρακα. «Αυτό που κάνουμε σε αυτή τη χώρα προκαλεί μόνο οικονομικό πόνο χωρίς κανένα περιβαλλοντικό όφελος και νομίζω ότι οι αυστραλοί δικαιούνται να είναι λίγο θυμωμένοι γι' αυτό», δήλωσε. «Γιατί πρέπει να βάλουμε τη χώρα σε κίνδυνο απλώς για να καταπραΰνουμε την πράσινη ματαιοδοξία της πρωθυπουργού;».
Εγκωμιαστικά τα σχόλια από την Greenpeace Αυστραλίας, η οποία δηλώνει ότι μπορεί το νέο νομοσχέδιο να μην καλύπτει πλήρως, τις περιβαλλοντικές ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί, αλλά είναι ένα βήμα, προς την σωστή κατεύθυνση.