Ύμνοι των Financial Times για τον Βρετανό ελληνολάτρη Ρούπερτ Σμιθ που ζει στην Αλβανία και διοργανώνει εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας - iefimerida.gr

Ύμνοι των Financial Times για τον Βρετανό ελληνολάτρη Ρούπερτ Σμιθ που ζει στην Αλβανία και διοργανώνει εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους της Βόρειας Ελλάδας

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Ρούπερτ Σμιθ είναι ένας 52χρονος πρώην ιδιοκτήτης τζαζ μπαρ, με κλασικές σπουδές στην Οξφόρδη, που τώρα ασχολείται με την καλλιέργεια μανιταριών και διατηρεί το "Evia School", ένα κέντρο μελέτης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.

Σύμφωνα με άρθρο της Σόφι Ρόμπερτς στους Financial Times, o Smih ζει τα τελευταία χρόνια στην Αλβανία και διοργανώνει εκδρομές και περιπάτους γύρω από τον αρχαίο κόσμο της Μεσογείου. Οι διαδρομές που ακολουθεί συνδέουν πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, από το βωμό του Δία της Περγάμου στο ναό του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσσες ή από τον Παρνασσό στους Δελφούς.

Οι εκδρομές (πενθήμερα τουρ) ξεκινούν από την Ήπειρο, την περιοχή που στο παρελθόν συνέδεε τη νότια Αλβανία με τη βορειοδυτική Ελλάδα. Στην περιοχή συνυπάρχουν μουσουλμάνοι και χριστιανοί καθώς και ένα μωσαϊκό ιστορικών περιόδων και πολιτισμικών στοιχείων: ελληνικών, ρωμαϊκών και οθωμανικών.

Η ξενάγηση του Σμιθ περιλαμβάνει επίσκεψη στις πύλες του Άδη - το χώρο του Νεκρομαντείου όπου οι ιερείς μπορούσαν να επικοινωνούν με τους νεκρούς - καθώς και στο Φαράγγι του Βίκου. Όσοι βρεθούν σε αυτή τη μοναδική ξενάγηση θα επισκεφτούν το μαντείο του Δία στη Δωδώνη καθώς και τις υπέροχες τοξωτές γέφυρες στην οροσειρά της Πίνδου.

Η ξενάγηση συνεχίζεται στην Αλβανία, με πλοίο από από την Ηγουμενίτσα, για μια στάση στο Βουθρωτό, περιοχή που προστατεύεται από την Unesco.

Φυσικά η ξενάγηση περιλαμβάνει και τοπικά εδέσματα. Το γκρουπ επιστρέφει στην Ελλάδα, περνώντας μέσα από τον Αχέροντα, έναν από τους πέντε ποταμούς του υποχθόνιου κόσμου και ο Σμιθ φαίνεται πως ξέρει καλά τη δουλειά του.

Οι μέρες περνούν με πεζοπορίες σε πανέμορφα βουνά της Ηπείρου και διαμονή σε παραδοσιακούς οικονομικούς ξενώνες που επιλέγει ο Σμιθ στα βουνά (στο μικρό χωριό Πάπιγκο η διανυκτέρευση κόστισε 35 ευρώ το άτομο με πρωινό).

Στο τέλος της εκδρομής ο Σμιθ αγοράζει μπουγάτσα και τη μοιράζει σε αυτούς που τον ακολούθησαν στη μοναδική αυτή εκδρομή που τον αποχαιρετούν με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ