Για πρώτη φορά διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ένα στέλεχος της βλεννόρροιας στην Ιαπωνία ανθεκτικό στη θεραπεία με αντιβιοτικά, και προειδοποίησε ότι το στέλεχος αυτό μπορεί να μετατρέψει μια εύκολα θεραπεύσιμη λοίμωξη σε παγκόσμια απειλή για τη δημόσια υγεία, σε συνέδριο για την έρευνα στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους στο Κεμπέκ.
Το νέο στέλεχος που φέρει την ονομασία ΗΟ41 δεν θεραπεύεται με καμιά από τις υπάρχουσες σήμερα θεραπείες και αφήνει μια μόνο επιλογή στους γιατρούς: να δοκιμάσουν φάρμακα που μέχρι σήμερα δεν είχαν δοκιμαστεί κατά της νόσου.
Η λοίμωξη αυτή, που μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή, και ονομάζεται επίσης γονόρροια, θεραπεύεται εύκολα με αντιβιοτικά. Ωστόσο, χωρίς θεραπεία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα στις γυναίκες, επώδυνη ούρηση και πυώδεις εκκρίσεις από τα γεννητικά όργανα στους άνδρες.
"Είναι μια ανακάλυψη ανησυχητική και ταυτόχρονα προβλέψιμη", δήλωσε ο Μάγκνους Ούνεμο, του "Σουηδικού Εργαστηρίου Αναφοράς για το παθογόνο Neisseria".
"Από τότε που τα αντιβιοτικά αποτέλεσαν βασική θεραπεία για τη βλεννόρροια τη δεκαετία του 1940, αυτό το βακτήριο έδειξε μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αναπτύσσει μηχανισμούς αντίστασης σε όλα τα υπάρχοντα φάρμακα για την καταπολέμησή του".
Οι λεπτομέρειες της ανακάλυψης αυτής παρουσιάζονται σήμερα από τον Μάγνκους Ούνεμο και συνεργάτες του από την Ιαπωνία, στο 19ο συνέδριο της διεθνούς εταιρίας για την έρευνα στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους που διεξάγεται έως την Τετάρτη στο Κεμπέκ του Καναδά.
Η ανακάλυψη από δείγματα που λήφθηκαν στο Κιότο, είναι τόσο πρόσφατη που οι επιστήμονες παραμένουν ασαφείς ως προς το εύρος αυτού του ανθεκτικού στελέχους που μπορεί γρήγορα να επεκταθεί.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά κέντρα για τον έλεγχο και την πρόληψη των ασθενειών (CDC), σχεδόν 700.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι φορείς της βλεννόρροιας κάθε χρόνο. Έως και το ήμισυ του ποσοστού των γυναικών που μολύνεται δεν εκδηλώνει κανένα σύμπτωμα, ενώ οι άνδρες ανακαλύπτουν τις ενδείξεις της λοίμωξης μέσα σε δύο έως 30 ημέρες.
Το γεγονός ότι το στέλεχος ανακαλύφθηκε πρώτα στην Ιαπωνία είναι επίσης ανησυχητικό.
"Η Ιαπωνία είναι ιστορικά ο τόπος για την πρώτη εμφάνιση και κατά συνέπεια την παγκόσμια εξάπλωση διαφόρων τύπων ανθεκτικότητας στη βλεννόρροια", τόνισε.
Η ανάλυση του στελέχους έδειξε ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό σε όλα τα αντιβιοτικά που περιέχουν κεφαλοσπορίνες, από τα τελευταία εναπομείναντα φάρμακα που δρουν αποτελεσματικά κατά της βλεννόρροιας.
Η βλεννόρροια είναι από τις πλέον συχνές σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσους στον κόσμο, με τα περισσότερα κρούσματα να καταγράφονται στη νότια και τη νοτιοανατολική Ασία και την Υποσαχάρεια Αφρική.
Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πέρυσι ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η γονόρροια να γίνει ένας "υπέρ-ιός", δηλαδή ένα βακτήριο που έχει μεταλλαχθεί και έχει γίνει ανθεκτικό σε πολλά αντιβιοτικά ύστερα από αυξημένες αναφορές για ανθεκτικότητα στα φάρμακα κατά της βλεννόρροιας στο Χονγκ Κονγκ της Κίνας, στην Αυστραλία και άλλα σημεία της Ασίας.
"Βάσει ιστορικών στοιχείων η ανθεκτικότητα στα φάρμακα μπορεί να εμφανιστεί και να εξαπλωθεί διεθνώς μέσα σε 10 έως 20 χρόνια", είπε ο Ούνεμο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), τουλάχιστον 340 εκατομμύρια νέα κρούσματα θεραπεύσιμων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νόσων όπως η σύφιλη, η βλεννόρροια, τα χλαμύδια και οι τριχομονάδες, καταγράφονται κάθε χρόνο σε άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών.