Η γενικευμένη πλέον συζήτηση για το ενδεχόμενο νέου πακέτου χρηματοδότησης της χώρας μπορεί να ταράζει τα νερά στην ελληνική πολιτική σκηνή, αλλά και τον προεκλογικό αγώνα στη Γερμανία, ωστόσο, δίνει μια διαφορετική τροπή στην επικείμενη επίσκεψη της Τρόικα στην Ελλάδα.
Το νέο δημοσιονομικό κενό και η ανάγκη ενός νέου δανείου δίνουν στην αξιολόγηση του Σεπτέμβρη νέα διάσταση, καθώς, ενδέχεται η Τρόικα, εκτός από τα προαπαιτούμενα, να ζητήσει και διαρθρωτικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και εργασιακά.
Οπως αναφέρει το capital στη ατζέντα των εκπροσώπων των δανειστών δεν είναι μόνο τα προαπαιτούμενα που είναι ούτως ή άλλως δύσκολα στην εφαρμογή τους, αλλά και οι διαρθρωτικές αλλαγές με το ασφαλιστικό και τα εργασιακά να έχουν κεντρικό ρόλο.
Στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχουν ετοιμάσει ήδη το πόρισμα για το εφάπαξ, ενώ αναμένονται οι τελευταίες πινελιές για τις δύο υπουργικές αποφάσεις που θα βάλουν μαχαίρι έως και 30% σε επικουρικές και εφάπαξ.
Παράλληλα, ετοιμάζεται πυρετωδώς η πρόταση για σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3.9% έως το 2016, ενώ η μείωση θα συνδεθεί αρχικά με τη ρύθμιση χρεών.
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως δυνατότητα για μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν μόνο οι εργοδότες που πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές και όσοι δεν χρωστούν ή έχουν ρυθμίσει και συνεχίζουν να πληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες.
Με διαδικασίες-εξπρές ετοιμάζονται και οι αναλογιστικές μελέτες για όλα τα Ταμεία, μέσω των οποίων θα ξεκινήσει η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλά πλέον δημόσια για την ανάγκη δημιουργίας μιας ακόμη επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, η οποία θα πιάσει δουλειά τον Σεπτέμβριο.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η «διευθέτηση» του προβλήματος στον ΟΑΕΕ, η εφαρμογή της μνημονιακής επιταγής για αντιστοίχηση των εισφορών στις παροχές, στα πρώην «ευγενή» ταμεία κύριας ασφάλισης που θα οδηγήσει αυτόματα σε μείωση των συντάξεων, η τύχη των επικουρικών και η περικοπή των εφάπαξ είναι τα βασικά θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι της επιτροπής.
Τι θα γίνει με τα εργασιακά
Οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά είναι ούτως ή άλλως μνημονιακή δέσμευση, ενώ η έκθεση που θα καταγράφει τις διεθνείς πρακτικές για ομαδικές απολύσεις είναι σχεδόν έτοιμη. Μένει να διευθετηθεί το πως επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναδιάρθρωση θα μπορούν να προχωρούν σε απολύσεις εκτός του επιτρεπόμενου ορίου.
Η έκθεση αυτή θα δείξει στην πράξη και τις αλλαγές που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας έως το τέλος του χρόνου.
Παρακαταθήκη για το μέλλον και τις νέες δομικές παρεμβάσεις στα εργασιακά θεωρείται η απαίτηση της τρόικας να καταργηθεί η δυνατότητα μετατροπής των ετήσιων συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, υπό προϋποθέσεις.
Στο όνομα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και της μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας, οι διαδικασίες της «προσωρινής απασχόλησης» πρόκειται να συμπεριλάβουν και τις αλλαγές στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.