Διαψεύδει η Κομισιόν σενάρια «κατάσχεσης» του ΤΑΙΠΕΔ -Πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια, λέει ο Ολι Ρεν - iefimerida.gr

Διαψεύδει η Κομισιόν σενάρια «κατάσχεσης» του ΤΑΙΠΕΔ -Πρέπει να μείνει σε ελληνικά χέρια, λέει ο Ολι Ρεν

ren
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ερωτηματικά προκαλούνται σχετικά με το μέλλον του ελληνικού προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και ιδιαιτέρα της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου, καθώς μετά από δημοσιεύματα του ξένου Τύπου τα οποία υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα θα μεταβιβαστεί σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο, ο Ολι Ρεν τα διέψευσε και υποστήριξε πως το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να παραμείνει στα χέρια της κυβέρνησης.

Σε ανακοίνωση του, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομικών Νομισματικών Υποθέσεων, διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times και του Reuters πως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και συγκεκριμένα η ΕΤΑΔ θα περάσουν σε ξένα χέρια λόγω των απογοητευτικών αποτελεσμάτων στις αποκρατικοποιήσεις.

Οπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν, Σάιμον Ο΄ Κόνορ, τέτοια πρόταση δεν έχει υιοθετηθεί ούτε από την Κομισιόν ούτε από το Eurogroup, ούτε ακόμη και από τους «σκληρούς» της Τροίκα, οι οποίοι στο παρελθόν έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκεια του για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα. «Η ιδιοκτησία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που είναι καθοριστικό στοιχείο στις προσπάθειες της Ελλάδας να διασφαλίσει τη χρηματοδότηση της για τη μείωση του χρέους, είναι και παραμένει αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα της Εταιρείας Αξιοποίησης Ακινήτων του Δημοσίου», δήλωσε ο Ο΄ Κόνορ.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν τόνισε πως η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων θα συζητηθεί εκτενώς στις επόμενες εβδομάδες, μετά την αξιολόγηση του προγράμματος που θα πραγματοποιήσει η Τρόικα και τότε θα προταθούν λύσεις για την επιτάχυνση της διαδικασίας των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται μεταβίβαση του προγράμματος σε ξένη εταιρεία.

Το δημοσίευμα των Financial Times:

Σε δημοσίευμα τους με τίτλο «η Ευρωζώνη ''βλέπει'' εταιρεία για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της Ελλάδας ύψους 20 δισ. ευρώ», οι Financial Times επισημαίνουν πως το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται σε μια αναφορά του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προς τους δανειστές της Ελλάδας, με στόχο να «διαπεράσει την γραφειοκρατία η οποία κυριαρχεί στο ΤΑΙΠΕΔ με αποτέλεσμα να ''παλεύει'' για να πιάσει τους στόχους».

Δεν θα επεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση

Το σχέδιο σύμφωνα με τους FT, είναι να δοθεί η εξουσία στην ξένων συμφερόντων εταιρεία προκειμένου να χειριστεί τις ιδιωτικοποιήσεις της ακίνητης περιουσίας χωρίς να επεμβαίνει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ μέσα στις εξουσίες αυτή της εταιρείας συμπεριλαμβάνεται και η συγκέντρωση εσόδων έναντι της αξίας του χαρτοφυλακίου για να αποπληρωθούν τα κυβερνητικά χρέη, ή να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις προκειμένου να προσελκύσουν αγοραστές οι οποίοι μέχρι στιγμής είναι απρόθυμοι για επενδύσεις. Ωστόσο όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η ελληνική κυβέρνηση θα είχε τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας και «θα ήταν στο χέρι της Αθήνας η απόφαση για να γίνουν πωλήσεις».

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ