Είναι μια συνταγή αραβική (tabouleh) αλλά κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα. Είναι μια σαλάτα που μας ταιριάζει σαν χώρα γιατί διαθέτουμε σε πληθώρα όλα τα συστατικά που απαιτούνται και τα οποία μας ωφελούν δεόντως.
Υλικά
1 ποτήρι πλιγούρι (Εγώ αγοράζω πλιγούρι Fytro, είναι χοντρό, αυθεντικό, μελώνει και απόλυτα υγιεινό)
1 ματσάκι μαϊντανό
1 μεγάλη ντομάτα
1 αγγούρι
1 μεγάλο κρεμμύδι
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Χυμός 1 λεμονιού
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζω 2 ποτήρια νερό στην κατσαρόλα να βράσει. Ρίχνω ένα ποτήρι νερού πλιγούρι και ανακατεύω καλά να μη κολλήσει. Μόλις το νερό τελειώσει, βγάζω από τη φωτιά, σκεπάζω με το καπάκι. Αφήστε να καθίσει 30 λεπτά. Για άγνωστο λόγο, το να φτιάξεις πλιγούρι θεωρείται δύσκολο. Δεν είναι.
- Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό και το κρεμμύδι και ανακατέψτε με το μείγμα από πλιγούρι
- Προσοχή. Βγάλτε τους σπόρους της ντομάτας για να μη «νερουλιάσει» το μείγμα
- Προσθέστε λάδι αλάτι και τον χυμό λεμονιού, ίσως και λίγο χοντρό αλάτι
Στο Αραβικό εστιατόριο η σαλάτα tabouleh σερβίρεται με μικρά φύλλα μαρουλιού, που χρησιμοποιούνται σαν κουτάλια για να φάτε την σαλάτα.
Σερβίρεται ως συνοδευτικό για κύρια πιάτα
Είναι υπέροχο και με ντοματίνια
Γίνεται και με δυόσμο, φρέσκο κρεμμυδάκι
Σε αραβική version με πίτα και σουβλάκι
Η Λιβανέζικη εκδοχή με μαρούλι για να «πιάνουμε» τις μπουκιές