Χωμένα σε λάκκους δεκάδων μέτρων ακόμη και για μία ολόκληρη ημέρα. Να προσπαθούν να χειριστούν εργαλεία που ξεπερνούν το ύψος και το βάρος τους. Ολα αυτά, για να βρουν λίγο χρυσάφι. Ενας θησαυρός, που δεν είναι δικός τους. Αλλά αποτελεί το μοναδικό τρόπο για να ζήσουν χιλιάδες παιδιά στην Τανζανία. Είναι όμως τόσο ειρωνικό, καθώς προσπαθώντας να επιβιώσουν δουλεύοντας στα χρυσωρυχεία της χώρας, καθημερινά κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανήλικα παιδιά ακόμη και οχτώ ετών σκάβουν αναζητώντας χρυσάφι στην Τανζανία, που είναι η μεγαλύτερη δύναμη της Αφρικής σε αυτό τον τομέα. Οι κίνδυνοι για τη ζωή τους όμως είναι πολλαπλοί.
Συχνά εισπνέουν αναθυμιάσεις υδράργυρου κατά την εξόρυξη, ενώ καθημερινότητα είναι τα ατυχήματα. Οπως διηγείται ο Ρίτσαρντ ξεκίνησε να δουλεύει σε ένα ορυχείο γιατί πεινούσε. Λίγο αργότερα, ο λάκκος στον οποίο έσκαβε κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να θαφτεί ως το στήθος. Ο 13χρονος πέρασε μία εβδομάδα στο νοσοκομείο και παρότι δεν ήθελε, επέστρεψε. «Πρέπει να συντηρήσω κάπως τον εαυτό μου», εξηγεί.
Οπως αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου, τα παιδιά δουλεύουν σε βάρδιες έως και 24 ωρών, σκάβοντας και μεταφέροντας τεράστια σακιά. «Καταλήγουν εκεί ελπίζοντας σε μία καλύτερη ζωή, αλλά μπαίνουν σε έναν ατέρμονο κύκλο κινδύνου και απελπισίας», τόνισε η Τζανίν Μόρνα, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου.
Πέρα από τους κινδύνους από ατυχήματα και δηλητηρίαση, τα κορίτσια διατρέχουν έναν ακόμη δουλεύοντας για 1-2 δολάρια την ημέρα. Γίνονται θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και εκμετάλλευσης, κινδυνεύοντας επιπλέον να μολυνθούν από HIV ή άλλα νοσήματα.
Πηγή: BBC