Με 8 ψήφους υπέρ, 5 κατά, ένα «παρών» και ένα «λευκό» εγκρίθηκαν, μετά από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, οι διορισμοί του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ ΑΕ) Παναγιώτης Μανούσος και Δημήτρης Παπακώστας.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ καθώς και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας, αντίθετα από τον Απόστολο Κακλαμάνη που δήλωσε «παρών», ενώ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ καταψήφισαν και η Χρυσή Αυγή ψήφισε «λευκό».
Παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της νέας διοίκησης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΑΒ Δημήτρης Παπακώστας, έδωσε έμφαση όχι μόνο στην συνέχιση λειτουργίας της επιχείρησης αλλά και στην επέκταση της.
«Η δική μας προοπτική και προτεραιότητα είναι να μπορέσουμε να καταστήσουμε την ΕΑΒ κέντρο αριστείας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτός είναι ο κύριος στόχος μας ώστε να την φέρουμε σε ένα επίπεδο αντίστοιχο των ευρωπαϊκών αεροπορικών βιομηχανιών, όχι μόνο στο τομέα της συντήρησης», τόνισε και συνέχισε: «Όραμα μας είναι να τη μετασχηματίσουμε σε μια βιομηχανία που θα παράξει και το δικό της αεροσκάφος. Αυτό θα χρειαστεί επίπονη προσπάθεια και στρατηγικές συμμαχίες αλλά είναι στο χέρι μας να τα καταφέρουμε. Οφείλει όμως η ΕΑΒ να απελευθερωθεί από όλες τις δυσλειτουργίες της. Απαιτητικό και άμεσο είναι να αναδιαρθρωθεί και να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις της. Θα απαιτηθούν κεφάλαια και επενδυτικές συμμαχίες για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική και απαιτείται η συναίνεση όλων των εργαζομένων. Κανένας, και το τονίζω, δεν μπορεί να πετύχει χωρίς το έμψυχο υλικό της».
«Αν η ΕΑΒ μπορέσει να πάρει έργα της τάξεως των 50-60 εκ ευρώ μπαίνει στη κερδοφορία», εκτίμησε ο κ. Παπακώστας ενώ παρέπεμψε στο υπουργείο Οικονομικών για την πιθανότητα εκκαθάρισης εν λειτουργία της επιχείρησης, ως απόρροια μνημονιακών υποχρεώσεων, σημειώνοντας ότι μόνο αυτό μπορεί να απαντήσει.
Ακόμα, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι οι εμπορικές συνεργασίες με ξένες χώρες είναι ένα τεράστιο πεδίο στο οποίο μπορεί η ΕΑΒ να αναπτύξει δραστηριότητες.
«Πρέπει να παρθεί μια απόφαση καθαρά πολιτική και υπερκομματική αν θέλουμε ή όχι να αποκτήσουμε μια σοβαρή αμυντική βιομηχανία. Για αυτό πρέπει όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αυτονομηθούμε τεχνολογικά», τόνισε.
Στο θέμα του εργατικού δυναμικού της ΕΑΒ, ο κ. Παπακώστας ανέφερε ότι είναι το χαμηλότερο σε αριθμητικό επίπεδο σε σχέση με την διεθνή βιομηχανία ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της διαφάνειας σε ότι αφορά τις αναθέσεις εργολαβιών.
«Πρέπει να θεσπίσουμε κανονισμό προμηθειών που θα εξασφαλίσει και διαφάνεια και χρηματοοικονομικό όφελος.
Σχολιάζοντας το θέμα των μνημονιακών απαιτήσεων για τον εκσυγχρονισμό και την αναδιάρθρωση της ΕΑΒ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Έχουν εφαρμοστεί, ξεκίνησαν και πρέπει να υπάρχει μια σοβαρή συζήτηση με τις μνημονιακές δυνάμεις για να καταλήξουμε αν θέλουμε πραγματικά να έχουμε ή όχι μια αμυντική βιομηχανία».
«Αυτό ξεφεύγει από τις δικές μας δυνατότητες. Ο δικός μας ρόλος είναι να αναδιαρθρώσουμε την ΕΑΒ», συμπλήρωσε.
Ο κ. Παπακώστας, μίλησε ακόμα «για μεγάλο πλεονέκτημα που έχει η ΕΑΒ καθώς έχει κλείσει σημαντικές παραγγελίες», ωστόσο όπως είπε, δεν μπορεί να τις εκτελέσει γιατί δεν έχει ούτε ρευστότητα ούτε πιστοληπτική ικανότητα.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «αυτά τα δύο θέματα πρέπει πρώτιστα να εξετάσουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε».
Ο κ. Παπακώστας απέφυγε να σχολιάσει τα πεπραγμένα της προηγούμενης διοίκησης, σημειώνοντας ότι δεν έχει δει το πόρισμα και ότι γνωρίζει είναι απλά από δημοσιεύματα.
Σημείωσε ωστόσο ότι, «είναι καλό για όποια τέτοια εταιρία οι διοικήσεις της να μην παραμένουν για μεγάλο διάστημα».
«Φαίνεται ότι υπάρχει μια δύσκολη και άσχημη περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Ένα από τα πρώτα μας καθήκοντα με τον κ. Μανούσο θα είναι να τα διορθώσουμε και να πατάξουμε τα φαινόμενα αδιαφάνειας», ανέφερε.
Ερωτηθείς σχετικά με την εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στην ΕΑΒ, είπε ότι το θέμα δεν αφορά την διοίκηση αλλά το υπουργείο Οικονομικών. Εξέφρασε πάντως την άποψη ότι μια βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας, δεν μπορεί να εξισώνεται με ένα υπουργείο ή ένα οργανισμό και σε αυτή την κατεύθυνση, όπως είπε, θα καταβληθούν προσπάθειες.
Έμφαση στο «πολύ καλό επίπεδο των εργαζομένων της ΕΑΒ έδωσε από την πλευρά του και ο νέος πρόεδρος της επιχείρησης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι σαν το ωραίο φρούτο, το ωραίο γλυκό, που όταν οι ξένοι το βλέπουν, θέλουν να το αποκτήσουν».
«Έχει τέτοιο προσωπικό, αντίστοιχο με αυτό θα έλεγα που έχουν οι Γερμανοί. Είμαστε η μοναδική μεγάλη αεροπορική βιομηχανία στην Ελλάδα και πρέπει να την προσέξουμε σαν τα μάτια μας. Θα ενημερώσουμε την πολιτική ηγεσία γιατί η ΕΑΒ πρέπει να μείνει στην Ελλάδα» επεσήμανε ο κ. Μανούσος.