Ζοφερό διαγράφεται το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων, καθώς, η έκθεση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας προβλέπει το κλείσιμο τουλάχιστον 40.000 επιχειρήσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Η ΓΣΕΒΕΕ, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο, εκτιμά ότι περίπου 110.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην έγκαιρη καταβολή μισθών, ενώ περισσότερες από τις μισές δηλώνουν αντιμέτωπες με το φάσμα του «λουκέτου».
Η μαύρη αυτή εικόνα που καταγράφεται στην έκθεση ισοδυναμεί με περίπου 45.000 χαμένες θέσεις εργασίας τους επόμενους μήνες, ενώ μόλις το 2,7% των επιχειρήσεων αναμένεται να κάνει προσλήψεις. Μάλιστα εκτιμάται ότι οι περισσότεροι εργοδότες αναμένεται να καταφύγουν σε άμεση αναδιάρθρωση του εργασιακού κόστους, κάτι που ελοχεύει κινδύνους για περίπου 85.000 – 90.000 θέσεις εργασίας, ενώ το 63,3% των επιχειρήσεων τονίζει ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση 40% των οφειλετών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σύμφωνα με την έκθεση, το 65,7% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι έχει προχωρήσει κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε μείωση ωρών εργασίας, ή/και σε μείωση αποδοχών. Το 49,3% των επιχειρήσεων έχει προχωρήσει σε άμεση αναπροσαρμογή μισθολογικού κόστους, μειώνοντας αποδοχές.
Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε έμμεση μείωση του μισθολογικού κόστους με λιγότερες ώρες ή ημέρες εργασίας, αλλά και περικοπές σε μισθούς, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το 2010 ήταν 30% και για το 2013 ήταν 40,5%.
Ανησυχητικό είναι, ακόμη, το γεγονός ότι το 40,5% των επιχειρήσεων τοποθετεί χρονικά την ανάκαμψη της αγοράς στο 2020, ενώ ένα 15,8% εκτιμά ότι δεν θα έρθει ποτέ.
Στα ύψη οι οφειλές σε ταμεία και Εφορία
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών των επιχειρήσεων είναι προς τα ασφαλιστικά ταμεία με ένα 43,2% να χρωστάει στον ΟΑΕΕ και ένα 22,6% στο ΙΚΑ, ενώ οι επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία ανέρχονται στο 34,1%.
Το 63,3% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το 2013 στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Μάλιστα το 57,2% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι δεν θα είναι σε θέση ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του τρέχοντος εξαμήνου. Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών δεν φαίνεται να υιοθετείται από τις επιχειρήσεις καθώς μόνο το 20-25% αυτών που οφείλουν δηλώνει ότι ενδέχεται να κάνει χρήση της ρύθμισης
Εντονη δυσπιστία για τα κόμματα
Στην έκθεση καταγράφεται ακόμη μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τα πολιτικά κόμματα με ένα ποσοστό 60% να δηλώνει πως κανένα κόμμα δεν εκφράζει τα συμφέροντά του.
Οι «θετικές» γνώμες για τα κόμματα εκφράζονται αναλυτικά σε:
ΝΔ 10,7%, ΣΥΡΙΖΑ 9,8%, ΧΑ 5,3%, ΚΚΕ 3,5%, ΠΑΣΟΚ 1,5%, ΔΗΜΑΡ 1%, κα)