Εμφανής είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να βάλει σύντομα μπροστά και το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί από τον Οκτώβρη έως τον Δεκέμβρη και ήδη οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι ΟΤΑ θα είναι εκείνοι που θα σηκώσουν το μεγάλο βάρος.
Οπως αναφέρει το mega ο στόχος της κυβέρνησης είναι να αποσυνδέσει το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας από τις απολύσεις αναδεικνύοντας, παράλληλα τη διαδικασία αξιολόγησης του προσωπικού.
Το κανάλι, πάντως, επικαλείται κυβερνητική πηγή η οποία τονίζει ότι «από την επιτυχία του πρώτου κύματος της κινητικότητας θα εξαρτηθούν πολλά. Εάν πετύχει το πρώτο κύμα, μπορούμε ενδεχομένως να ζητήσουμε παράταση η μια άλλη φιλοσοφία. Άλλωστε η κινητικότητα δεν συνδέεται απαραίτητα με τις απολύσεις αλλά με την εύρεση μιας άλλης εργασίας στο δημόσιο».
Στη ζώνη κινδύνου 5.000 υπάλληλοι των ΟΤΑ
Οπως έχει προαναγγελθεί το μεγαλύτερο βάρος για το δεύτερο κύμα αναμένεται να σηκώσουν οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης κάτι που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των ΟΤΑ, ενώ ένα επιπλέον ζήτημα είναι πως μπαίνουμε σε χρονιά εκλογών, καθώς το καλοκαίρι του 2014 θα πραγματοποιηθούν οι δημοτικές εκλογές.
Σε πρώτη φάση οι πρώτοι που θέτουν υποψηφιότητα, όπως αναφέρει το «Εθνος» είναι οι 5.000 υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί σε δημοτικές επιχειρήσεις εκτός ΑΣΕΠ και μετακινήθηκαν σε κεντρικές υπηρεσίες των δήμων.
Σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης του προσωπικού που έχει θέσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στην κόκκινη ζώνη της διαθεσιμότητας αναμένεται να τεθούν κυρίως οι υπάλληλοι που ανήκουν στις κατηγορίες του διοικητικού προσωπικού, έχουν προσληφθεί στο παρελθόν σε δημοτικές επιχειρήσεις εκτός ΑΣΕΠ και έχουν μεταταχθεί σε κεντρικές υπηρεσίες των δήμων.
Το σίγουρο είναι πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται από τώρα να μπει σε διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την Τρόικα και επιθυμεί να έχει ένα ολοκληρωμένο πλάνο στο χέρι ως ισχυρό χαρτί.