Στη βάση των εκτιμήσεων ότι το χρηματοδοτικό «κενό» στη διετία 2014- 2015 είναι περίπου 11 δισ. ευρώ, θα γίνει τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο η διαβούλευση της Αθήνας με το ΔΝΤ και τη Κομισιόν για το πώς θα καλυφθεί και όπως σημειώνει υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αν και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά την ανοιξη του 2014, όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για το φετινό έλλειμμα, στο Eurogroup στις 11 Νοεμβρίου θα ληφθεί η πολιτική απόφαση για τη συνέχιση της βοήθειας.
Συγκεκριμένα, αφού θα έχει προηγηθεί η διαβούλευση με την Τρόικα για τις προοπτικές του ελληνικού προγράμματος, τον Νοέμβριο αναμένεται η επαναβεβαίωση της πρόθεσης των Ευρωπαίων να μειώσουν περαιτέρω το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η απόφαση του Eurogroup της 27ης Νοεμβρίου του 2012.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τον ίδιο αξιωματούχο, το ΔΝΤ θα αρκεστεί σε αυτή τη πολιτική διακήρυξη, προκειμένου να χαρακτηρίσει το ελληνικό Πρόγραμμα ως επαρκώς χρηματοδοτούμενο για το επόμενο 12μηνο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα τίθεται ζήτημα για τη περαιτέρω συμμετοχή του.
Σε κάθε περίπτωση, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι η όποια χρηματοδοτική βοήθεια προς την Ελλάδα, για τη κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού «κενού» στο διάστημα 2014- 2015, δεν θα συνοδευθεί από πρόσθετα μέτρα, καθώς το Πρόγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί και είναι σε εξέλιξη προβλέπει μέτρα έως και το 2016.
Αντιθέτως, στο υπουργείο Οικονομικών δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους εν όψει της συζήτησης που θα γίνει για το δημοσιονομικό «κενό» της διετίας 2015- 2016, δηλαδή για τα μέτρα που πρέπει να διευκρινιστούν στην επικείμενη αξιολόγηση από τη Τρόικα.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ το «κενό» αυτό υπολογίζεται στα 4,3 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τη Κομισιόν υπολογίζεται στα 3,8 δισ ευρώ, αλλά το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι το "κενό" αυτό είναι μικρότερο από 2,5 δισ ευρώ και ήδη το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξετάζει όλα τα σενάρια, έτσι ώστε να υπάρξουν ισχυρά επιχειρήματα απέναντι στη Τρόικα.
Από τη κατάληξη αυτής της διαπραγμάτευσης θα εξαρτηθεί το εάν αυτό το «κενό» θα καλυφθεί αποκλειστικά με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα π.χ. παρεμβάσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα- όπως επιμένει η κυβέρνηση- ή εάν θα τεθεί εκ νέου από τη Τρόικα θέμα λήψης νέων σκληρών μέτρων, προκαλώντας τελικά και πολιτική κρίση.
Σε κάθε περίπτωση, μπαίνοντας στη τελική ευθεία για την άφιξη της Τρόικα θα πυκνώσουν οι συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου. Η ατζέντα που έχουν ορίσει οι δανειστές συμπεριλαμβάνει :
- την αναθεώρηση του μακροοικονομικού πλαισίου- κυρίως ΑΕΠ- λαμβάνοντας υπόψιν τη πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών
- τον Προϋπολογισμό του 2014 με επαναξιολόγηση μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί
- το Μεσοπρόθεσμο 2014- 2017 για τη κάλυψη «κενού» 4,3 δισ ευρώ, την εφαρμογή του νέου Φόρου Ακινήτων
- την αξιολόγηση της προόδου στις αποκρατικοποιήσεις και της πιθανής ανάγκης για αλλαγές στη διαδικασία αλλά και στη δομή του ΤΑΙΠΕΔ
- την αξιολόγηση της προόδου στη μεταρρύθμιση της φορολογικής Διοίκησης
- τη διασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης του προγράμματος τουλάχιστον έως το τέλος του 2014.