ΗΠΑ προς Συρία: Πολύ αργά τώρα για επιθεώρηση του ΟΗΕ – Ακόμη πιο κοντά η στρατιωτική επέμβαση - iefimerida.gr

ΗΠΑ προς Συρία: Πολύ αργά τώρα για επιθεώρηση του ΟΗΕ – Ακόμη πιο κοντά η στρατιωτική επέμβαση

ΗΠΑ προς Συρία: Πολύ αργά τώρα για επιθεώρηση του ΟΗΕ – Ακόμη πιο κοντά η στρατι
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πιο κοντά από ποτέ μοιάζει μία στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία ως απάντηση για τη χρήση χημικών όπλων. Η Δαμασκός έδωσε μεν το «πράσινο φως» στους επιθεωρητές του ΟΗΕ, αλλά η Ουάσινγκτον διεμήνυσε πως πλέον είναι πολύ αργά για κάτι τέτοιο. Αποψη που συμμερίζεται και η Βρετανία.

Νωρίτερα την Κυριακή η κυβέρνηση της Συρίας έδωσε την έγκριση προκειμένου από τη Δευτέρα να ξεκινήσουν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ την έρευνα για να διαπιστωθεί αν έγινε χρήση χημικών όπλων στην επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας. «Πολύ αργά για να είναι αξιόπιστοι», απάντησε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ μέσω Reuters.

Οπως επεσήμανε, η κίνηση είναι ανεπαρκής, καθώς αν δεν είχαν τίποτα να κρύψουν θα είχαν επιτρέψει στους επιθεωρητές να ξεκινήσουν πριν από πέντε ημέρες, όταν αναφέρθηκε η επίθεση.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή η απόφαση του καθεστώτος θεωρείται εξαιρετικά καθυστερημένη για να είναι αξιόπιστη, μεταξύ άλλων επειδή οι αποδείξεις έχουν καταστραφεί με τις πράξεις των τελευταίων ημερών. Με βάση τις αναφορές για τον αριθμό των θυμάτων, τα συμπτώματα που καταγράφηκαν και τις μαρτυρίες, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά και οι εταίροι μας έχουν ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας ενάντια σε πολίτες», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Την ίδια στάση κράτησε και ο υπουργός Εξωτερικός της Βρετανίας για το θέμα. «Θα πρέπει να είμαστε ρεαλιστές τώρα για το τι μπορεί να επιτύχει η ομάδα του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ουίλιαμ Χέιγκ. «Το γεγονός είναι ότι πολλές αποδείξεις μπορεί να έχουν καταστραφεί από αυτό το βομβαρδισμό του πυροβολικού. Αλλες αποδείξεις μπορεί να έχουν αλλοιωθεί στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και άλλες μπορεί να έχουν παραποιηθεί», εξήγησε.

Το τελευταίο 24ωρο υπήρξε επαφή για το θέμα ανάμεσα στον Μπαράκ Ομπάμα με τον Ντέιβιντ Κάμερον, αλλά και τον Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε και εκείνος με τη σειρά του στον Αμερικανό ομόλογό του πως «όλα συγκλίνουν ώστε να προσδιοριστεί το καθεστώς της Δαμασκού ως ο δράστης των χημικών επιθέσεων της 21ης Αυγούστου», κάτι στο οποίο είχε συμφωνήσει και ο Ομπάμα με τον Κάμερον στη μεταξύ τους συνομιλία. Οι ηγέτες των τριών χωρών έχουν συμφωνήσει να έχουν διαρκή επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει κοινή απόκριση στο ζήτημα.

Στο μεταξύ, δείγματα που ελήφθησαν την Τετάρτη από τα προάστια της Δαμασκού είναι καθ΄οδόν προς διάφορες δυτικές πρωτεύουσες, μεταξύ των οποίων το Παρίσι, όπου θα αναλυθούν από ειδικά εργαστήρια που εξαρτώνται από το υπουργείο Αμυνας, σύμφωνα με έναν ερευνητή τον οποίο επικαλείται η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Journal du Dimanche.

Δείγματα που είχαν μεταφερθεί το Μάιο από τη Συρία από δημοσιογράφους της Monde και αναλύθηκαν στο εργαστήριο αυτό, είχαν οδηγήσει το Παρίσι στο να κατηγορήσει το καθεστώς ότι χρησιμοποίησε τουλάχιστον σε μία περίπτωση το αέριο σαρίν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ