Νέα προειδοποίηση κατά του κουρέματος του ελληνικού χρέους έστειλε η Ανγκελα Μέρκελ. Οπως τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος, κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ντόμινο αβεβαιότητας. Την ίδια ώρα, σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεσήμανε πως είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με το θέμα να παραμένει στο επίκεντρο καθώς κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος στη Γερμανία.
«Προειδοποιώ ρητά ενάντια σε ένα κούρεμα», δήλωσε η Μέρκελ στο περιοδικό Focus. «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ντόμινο αβεβαιότητας, το οποίο θα είχε ως αποτέλεσμα ο ενθουσιασμός των ιδιωτών επενδυτών για επενδύσεις στην ευρωζώνη να πέσει και πάλι στο μηδέν», εξήγησε.
Παράλληλα, η Γερμανίδα καγκελάριος επεσήμανε πως ένα ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα θα συζητηθεί το 2014, όπως έχει προγραμματιστεί. «Η χώρα αυτή έχει ακόμα πολλά να κάνει και πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.
Γεργκ Ρόχολ: «Αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»
Ο Γεργκ Ρόχολ από την πλευρά του εκτίμησε πως είναι αναπόφευκτη η νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους.
«Το τρέχον επίπεδο του χρέους είναι πολύ υψηλό και θα συνεχίσει να αυξάνεται, παρά την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα με το πρωτογενές πλεόνασμά της, δηλαδή τον κρατικό προϋπολογισμό της, χωρίς τις πληρωμές τόκων», δήλωσε στη «Real News» ο οικονομολόγος και σύμβουλος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Ομως ακόμη και με ένα ένα σημαντικό κούρεμα, για παράδειγμα, του μισού της χρέους, η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει το πρωτογενές πλεόνασμά της προκειμένου να είναι σε θέση να επωμιστεί το επίπεδο του χρέους της μετά από μια αναδιάρθρωση», υπογράμμισε παράλληλα ο Ρόχολ.
Ο Γερμανός οικονομολόγος αναγνώρισε πως «αναμφίβολα η Ελλάδα έχει υποστεί σημαντικά μέτρα λιτότητας», επεσήμανε όμως ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι πιο αναγκαίες από ποτέ και αυτές θα πρέπει «να περιλαμβάνουν τη βελτίωση του φορολογικού συστήματος, έτσι ώστε να μπορούν και οι πιο ισχυροί να συμβάλλουν περισσότερο στην εξυγίανση των κρατικών προϋπολογισμών».
Ακόμη τόνισε ότι ο στόχος του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, «είναι σίγουρα μη ρεαλιστικός τη δεδομένη χρονική στιγμή» και υπενθύμισε ότι «το ΔΝΤ είχε ήδη επισημάνει το 2011 ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέχει σημαντική ακίνητη περιουσία που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους», ενώ κατέληξε λέγοντας: «Αλλά και πάλι, και εδώ πρέπει να γίνουν περισσότερα για τη βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για τους πιθανούς επενδυτές».