Ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο χασμουρητό δείχνουν τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες οι οποίοι κάνουν συνεχώς έρευνες πάνω στο θέμα και καταλήγοντας πάντα σε άκρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Πότε χασμουριόμαστε
Οπως έχουν δείξει διάφορες έρευνες χασμουριόμαστε όταν:
- είμαστε κουρασμένοι,
- είμαστε αγχωμένοι και
- το κάνουν οι αγαπημένοι μας.
Ωστόσο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός οι χασμουριούνται τα έμβρυα (ακόμα και δώδεκα εβδομάδων), αλλά και άνθρωποι που βρίσκονται σε κώμα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, επίσης, ότι κάποιοι χασμουριούνται και ταυτόχρονα βιώνουν οργασμό.
Ακόμη, υπάρχει η τάση να χασμουριούνται:
- όσοι πέφτουν με αλεξίπτωτο,
- οι αθλητές που παίρνουν μέρος στους Ολυμπιακούς,
- καθώς και οι κλασικοί μουσικοί πριν ανέβουν στη σκηνή.
Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μηχανισμό μετατόπισης του ενδιαφέροντος. Οταν νιώθουμε πιεσμένοι, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε γι' αυτό, κάποιες φορές το σωματοποιούμε και το κάνουμε χασμουρητό.
Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι άνθρωποι χασμουριούνται περισσότεροι όταν έχει ζέστη καθώς και ότι το πολύ συχνό χασμουρητό συμβαίνει σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του κινητικού νευρώνα και ο διαβήτης, ενώ παρατηρείται και σε ασθενείς ύστερα από θεραπεία με ακτινοβολία.
Γιατί χασμουριόμαστε
Οι θεωρίες γύρω από το χασμουρητό είναι πολλές. Οι τρεις επικρατέστερες είναι οι ακόλουθες:
- Προκύπτει ως ανάγκη του οργανισμού δεδομένου ότι την ώρα που χασμουριόμαστε λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο και αποβάλλουμε το διοξείδιο του άνθρακα που περισσεύει.
- Συμβαίνει όταν κάποιος βαριέται ή είναι κουρασμένος
- Λειτουργεί ως... θερμοστάτης, δροσίζοντας τον εγκέφαλο. Το χασμουρητό επιτρέπει την είσοδο κρύου αέρα στο σώμα που επαναφέρει τη σωστή θερμοκρασία του εγκεφάλου, κάτι το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή του λειτουργία.
Είναι μεταδοτικό;
Οπως αποδεικνύουν διάφορες έρευνες το χασμουρητό όχι μόνο είναι μεταδοτικό από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και από τις... φωτογραφίες.
Σύμφωνα με αυτές αρκεί να δούμε τη φωτογραφία κάποιου που χασμουριέται, να ακούσουμε κάποιον να λέει τη λέξη ή ακόμη και να τη διαβάσουμε σε κάποιο βιβλίο ή τον υπολογιστή για να αρχίσουμε να χασμουριόμαστε.
Πηγή: Newsbomb.gr