Αγανακτισμένη και έκπληκτη με τη δημοσιότητα που έχει πάρει το εύρημα της Αμφίπολης δηλώνει η υπεύθυνη των ανασκαφών, Αικατερίνη Περιστέρη. Οπως ξεκαθάρισε, είναι «απίθανο» να πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εξηγώντας πως στον έναν χρόνο που διαρκούν τα έργα εκεί, ακόμη η ομάδα δεν σκάβει τον τάφο, αλλά είναι μπροστά σε ένα «λαμπρό ταφικό περίβολο - μοναδικό στον ελληνικό χώρο».
Η προϊσταμένη της ΚΗ' Εφορείας Αρχαιοτήτων της περιοχής τα... έβαλε με τους δημοσιογράφους με δηλώσεις της στο ΑΠΕ και ζήτησε το σεβασμό του επιστημονικού έργου. «Δεν είναι μόνο αντιεπιστημονικό, αλλά και επικίνδυνο. Καθίσταται πλέον γραφική αυτή η αναπαραγωγή μιας 'είδησης' που - προς το παρόν τουλάχιστον - δεν υφίσταται και ουδέποτε κάποιος επιστήμονας το υποστήριξε. Αναρωτιέμαι πόσο εύκολα τελικά μπορεί το οποιοδήποτε επιστημονικό επίτευγμα - προϊόν μόχθου ομάδας και ομάδων ανθρώπων, να γελοιοποιηθεί από τους επίδοξους δημοσιογράφους και αρθρογράφους του διαδικτύου και όσων τους καθοδηγούν», είπε η αρχαιολόγος.
Οι ανασκαφές στη θέση Καστά της Αμφίπολης ξεκίνησαν στη δεκαετία του '60. Συνεχίζονται διεξοδικά από το περσινό καλοκαίρι. Εως τώρα οι έρευνες αποκάλυψαν έναν ιδιαίτερα σημαντικό κυκλικό κτιστό περίβολο, που χρονολογείται με τα έως τώρα δεδομένα στο τέλος του 4ου αι. π.Χ.(περί το 325-300 π.Χ) και είναι μοναδικός για τα ελληνικά δεδομένα.
Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που όπως φαίνεται ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.
Ως το τέλος του χρόνου, οι ανασκαφείς αναμένεται να ολοκληρώσουν την ανασκαφή του ταφικού περιβόλου και να προχωρήσουν στο άνοιγμα του περιεχόμενου του.