Τις λανθασμένες εκτιμήσεις του για το ΑΕΠ και τους πολλαπλασιαστές επιχειρεί να δικαιολογήσει το ΔΝΤ σε έγγραφο- μελέτη του, στο οποίο επισημαίνει ότι τα λάθη προέκυψαν «από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και λιγότερο από την υποεκτίμηση του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή».
Σε έγγραφο εργασίας που εκπόνησαν τρία στελέχη της διεύθυνσης στρατηγικής, πολιτικής και αξιολόγησης του Ταμείου και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του με τίτλο «Η αξιολόγηση των επιπτώσεων και τα στάδια των πολλαπλών ετών της δημοσιονομικής προσαρμογής: Ενα γενικό πλαίσιο». Στην μελέτη, εξετάζονται οι δυναμικές που αναπτύσσονται όσον αφορά την ανάπτυξη και το χρέος σε οικονομίες οι οποίες υποβάλλονται σε πολυετή προσαρμογή και γίνεται ιδιαίτερα αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας.
Τα στελέχη του ΔΝΤ εξέτασαν διάφορα σενάρια, λαμβάνοντας υπόψη χαμηλότερο δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας από το 2% που είχε υποτεθεί κατά την εκπόνηση του ελληνικού προγράμματος το 2010 και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτά εξηγούν την ύφεση που σημειώθηκε στην ελληνική οικονομία. Ως βασικό σενάριο έλαβαν υπόψη ότι ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής στην Ελλάδα είναι ίσος με τη μονάδα, δηλαδή τα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος μείωσαν ισόποσα το ΑΕΠ. Ο χαμηλότερος δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης, σύμφωνα με το έγγραφο, αντανακλά έναν αριθμό εξελίξεων, που περιλαμβάνουν τις μεγάλες αναθεωρήσεις των στοιχείων μετά την αρχή του προγράμματος, την ασθενέστερη από την προβλεπόμενη εφαρμογή του προγράμματος και την πολιτική και κοινωνική αναστάτωση, καθώς και άλλους παράγοντες που οδηγούν σε μία πολύ χαμηλότερη οικονομική επίδοση σε σχέση με τις ελπίδες που υπήρχαν στο αρχικό πρόγραμμα, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Διαβάστε ολόκληρο το έγγραφο εδώ