Tα ταξί σήμα κατατεθέν της Βομβάης αποσύρονται - iefimerida.gr

Tα ταξί σήμα κατατεθέν της Βομβάης αποσύρονται

Tα ταξί σήμα κατατεθέν της Βομβάης αποσύρονται
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα πραγματικά διάσημα αυτοκίνητα είναι εκείνα που αποτελούν τον άμεσο συνειρμό με μια χρονική περίοδο, ένας γεγονός, μια πόλη. Αυτοκίνητα σαν τα ταξί και τα λεωφορεία του Λονδίνου, τα cabs της Νέας Υόρκης, αλλά και τα ταξί της Βομβάης, που πλέον έχει μετονομαστεί σε Μούμπαϊ ακολουθώντας την ινδική παράδοση.

Τα τελευταία λοιπόν, που αποτελούν γνώρισμα της πόλης εδώ και μισό αιώνα, δεν είναι μόνο διάσημα για το κιτρινόμαυρο χρώμα τους (μαύρο το αμάξωμα, κίτρινη η οροφή), αλλά και γιατί αποτελούν κατά κάποιο τρόπο μια μηχανή του χρόνου. Όχι βέβαια άδικα, καθώς βασίζονται πραγματικά σε ένα μοντέλο της δεκαετίας του '50, το Fiat 1200 GranLuce Berlina, που από το 1964 κατασκευάζεται στην Ινδία ως Premier Padmini.

Η μακρινή πλέον καταγωγή τους είναι και ο λόγος που αποκαλούνται ακόμα και σήμερα Fiat, ενώ κάποια στιγμή στους δρόμους της Βομβάης κυκλοφορούσαν περίπου 62.000 ταξί Fiat, που κυριολεκτικά μετέφεραν και μετακινούσαν τα πάντα.

Τα πιο σύγχρονα ταξί Premier Padmini έχουν κατασκευαστεί το 2000, μιας και τότε σταμάτησε η παραγωγή τους, ενώ τα περισσότερα έχουν πάνω από μια 20ετία στην πλάτη τους. Για κλιματισμό φυσικά ούτε λόγος –τη δεκαετία του '50 στην Ευρώπη πρέπει να ήταν κάτι σαν επιστημονική φαντασία- ενώ η αρχαία τους τεχνολογία και η ρύπανση του περιβάλλοντος που προκαλούν μαζί με την ανάγκη για μεγαλύτερη άνεση των επιβατών είναι οι λόγοι που οι αρχές της ινδικής μεγαλούπολης θέλουν να τα αποσύρουν. Και μάλιστα όχι σταδιακά, αλλά όσα ξεπερνούν την 20ετία άμεσα, αδιαφορώντας για το αν οι κάτοχοί τους μπορούν να αγοράσουν καινούργιο ταξί –οι περισσότεροι δεν μπορούν- ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται, αλλά και για το ότι θα αλλοιωθεί και εν τέλει θα χαθεί μια χαρακτηριστική, εδώ και δεκαετίες, εικόνα της πόλης.

Φυσικά για όσους έχουν επισκεφτεί έστω και μια φορά τη Βομβάη δεν τίθεται θέμα για το αν η απόσυρση των παλιών ταξί «Fiat» θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής στην Μουμπάι, καθώς η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι.

Tα ταξί σήμα κατατεθέν της Βομβάης αποσύρονται | iefimerida.gr 0
Tα ταξί σήμα κατατεθέν της Βομβάης αποσύρονται | iefimerida.gr 1
Tα ταξί σήμα κατατεθέν της Βομβάης αποσύρονται | iefimerida.gr 2
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ