Σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Eurogroup, ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και τον Ευρωπαίο επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η εμπλοκή που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς και οι αυξανόμενες ανησυχίες για το χρέος στην Ιταλία.
Στόχος είναι να βρεθεί ένας κοινός τόπος για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, πριν συναντηθούν αργότερα μέσα στην ίδια ημέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας, αλλά και τα αποτελέσματα των «τεστ αντοχής» των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ενδεχόμενη υποβάθμιση της Ελλάδας σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας» είναι μάλλον αναπόφευκτη, όποιο σχέδιο και αν ακολουθήσουν, οπότε προτιμούν μία λύση που θα μειώνει το τεράστιο βάρος του χρέους για την ελληνική οικονομία.
«Ο βασικός στόχος είναι να μειώσουμε το βάρος του χρέους για την Ελλάδα μέσω των δράσεων τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα», είπε στους Financial Times Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις.
Σύμφωνα με τους FT, η νέα στρατηγική της ΕΕ μπορεί να περιλαμβάνει την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα δάνεια του μηχανισμού στήριξης, καθώς και ένα ευρύ πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Αν και το γερμανικό σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων ισοδυναμεί με αναδιάρθρωση του χρέους και οδηγεί σε «επιλεκτική χρεοκοπία», οι τράπεζες είναι πρόθυμες να το αποδεχθούν εάν συνοδευτεί με ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους.
Η πρόταση αυτή έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος σε αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Οι Γερμανοί προτείνουν την ανταλλαγή (swap) των υφιστάμενων ελληνικών ομολόγων με νέα μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, πιθανότατα επταετούς. Ανάλογα με τις αποφάσεις, τα νέα ομόλογα μπορεί να έχουν χαμηλότερα επιτόκια.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες, διά στόματος του Τσαρλς Νταλάρα του IIF, προτείνουν τη σύσταση εντός Ταμείου με κεφάλαια έως 50 δισ. ευρώ για την επαναγορά ελληνικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, που θα μπορούσε να οδηγήσει στη μείωση του χρέους έως και 20% του ΑΕΠ.
Καθώς οι τίτλοι διαπραγματεύονται στο 55% κατά μέσο όρο της ονομαστικής τους αξίας, η αγορά, για παράδειγμα, ομολόγων ονομαστικής αξίας 100 εκατ. ευρώ θα στοίχιζε 55 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 45 εκατομμύρια είναι χρέος που «κουρεύεται» εμμέσως και αποσύρεται από την αγορά.
Προκειμένου μία τέτοια συμφωνία να είναι συμφέρουσα για τις τράπεζες, οι αγορές μπορεί να γίνουν, για παράδειγμα, στο 70-75% της ονομαστικής τους αξίας. Έτσι, οι τράπεζες γλιτώνουν τα χειρότερα («κούρεμα» από 50% και πάνω) και παράλληλα μειώνεται το ελληνικό κρατικό χρέος, χωρίς, βεβαίως, να τίθεται θέμα πιστωτικού γεγονότος, επιλεκτικής ή περιορισμένης χρεοκοπίας.
Κομισιόν και ΕΚΤ έχουν προτείνει την επαναγορά ελληνικού χρέους από τον μηχανισμό ευρωστήριξης (EFSF), ωστόσο οι γερμανικές αντιδράσεις είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις συζητήσεις και στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου είχε αποφασιστεί ότι δεν θα παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά. Τώρα, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Ο EFSF (που έχει αξιολόγηση ΑΑΑ) μπορεί να δανείσει την Ελλάδα ώστε αυτή να επαναγοράσει τα ομόλογα, είτε μπορεί να προχωρήσει απευθείας σε αγορές.
Το απόγευμα είναι η τελευταία προγραμματισμένη συνάντηση του Eurogroup πριν τις θερινές διακοπές. Οι υπουργοί αναμένονται να δεσμευθούν κατ' αρχήν για το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα και τη στήριξη της χώρας μέσω και των κοινοτικών προγραμμάτων, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθεί και η οξύτατη σύγκρουση με τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης.