«Υλοποιήστε γρήγορα τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου». Υπό αυτή τη "γενική οδηγία" των διεθνών εταίρων μας, που συμπίπτει με τη σαφή εντολή του Γιώργου Παπανδρέου προς τους υπουργούς του, κινούνται πλέον τα μέλη της κυβέρνησης. Τρέχοντας πίσω από τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του προσφάτως ψηφισθέντος προγράμματος, φέρνουν το ένα νομοσχέδιο μετά το άλλο, αγνοώντας τη συνηθισμένη άλλοτε θερινή ραστώνη, αλλά όχι και τις μεταξύ τους τριβές που εξακολουθούν να δίνουν και να παίρνουν...
Με το βλέμμα στραμμένο στη σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι στις Βρυξέλλες και τη συνεδρίαση του Εurogroup, όπου παίζεται σήμερα μία από τις πιο κρίσιμες "ζαριές" για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, οι υπουργοί "ανεβάζουν στροφές" ενόψει μίας ακόμα δύσκολης εβδομάδας.
Μέσα σε αυτήν, αναμένεται μεταξύ άλλων να έρθει σε πρώτη ανάγνωση στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την αγορά Ενέργειας και σε δεύτερη του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη για το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, που σε μεγάλο βαθμό εμπεριέχει και ένα νέο "μίνι" ασφαλιστικό.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, συνεχίζει τη διαπραγμάτευση με τους πρυτάνεις, προκειμένου να κατατεθεί εντός του Ιουλίου το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να παρουσιάσει τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων και, εφόσον όλα πάνε καλά, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος τη σύνθεση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.
Θα συνεδριάσει ακόμα η Κυβερνητική Επιτροπή, προκειμένου να εξετάσει αυτήν ακριβώς την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ενώ πιθανότατα αύριο θα συγκληθεί και το υπουργικό συμβούλιο για να εγκρίνει τα "έτοιμα" νομοσχέδια, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιλτιάδη Παπαϊωάννου να έχει ήδη προαναγγείλει την επιτάχυνση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης όσον αφορά σε δίκες που άπτονται πολιτικού ενδιαφέροντος.
Την ίδια ώρα, ωσάν να μην έχει διδαχθεί τίποτα από τις καθυστερήσεις που επέφεραν στο παρελθόν οι εσωτερικές συγκρούσεις, η κυβέρνηση δείχνει να μην μπορεί να συντονιστεί. Μόνο το Σαββατοκύριακο που πέρασε, τουλάχιστον τέσσερις νέες ενδοκυβερνητικές κόντρες ήρθαν να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες, παρά τη φιλότιμη προσπάθεια κυβερνητικών να υποβαθμίσουν το γεγονός. Την ώρα που ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιχειρεί μία μίνιμουμ συναίνεση με τη ΝΔ στο φορολογικό και τις αποκρατικοποιήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου φρόντισε με μία σκληρή ανακοίνωσή του να σηκώσει τους τόνους, ανοίγοντας "πόλεμο" με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Γιώργος Νικητιάδης σήκωσε μπαϊράκι κατά του Γιάννη Ραγκούση για τον τρόπο που επέλεξε να απελευθερωθεί το επάγγελμα των οδηγών ταξί, αφού «κάποια επαγγέλματα έχουν και κάποια όρια», όπως είπε (ΑΝΤ1 Radio), ενώ Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έδειξαν να διαφωνούν για την εμπλοκή του ΣΥΡΙΖΑ στις επιθέσεις κατά πολιτικών. "Ειναι γεγονός, αποδεδειγμένο μάλιστα, ότι πρωταγωνιστές επεισοδίων είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με ονοματεπώνυμο", είπε ο πρώτος. «Δεν γνωρίζω αν κρύβεται κάποιος πίσω από αυτές τις θλιβερές αντικοινοβουλευτικές ενέργειες και θέλω να πιστεύω ότι ακόμη και αν συνέβαινε αυτό, ο μαέστρος του παρασκηνίου δεν θα ήταν ένα κοινοβουλευτικό κόμμα», απαντά ο δεύτερος.
Η φράση του τελευταίου δε, ότι "η εκλογολογία δεν βοηθάει σε τίποτα", ερμηνεύθηκε από πολλούς ως σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που φέρεται να στόχευε σε εκλογές το φθινόπωρο, όταν πρότεινε την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης με 180 ψήφους.
Νέες διαφωνίες, δε, αναμένονται με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στο υπουργικό συμβούλιο, καθώς είτε με το περιεχόμενό του είτε με τον χρόνο που επελέγη να κατατεθεί διαφωνούν τουλάχιστον τρεις υπουργοί, οι κ.κ. Βενιζέλος, Ραγκούσης και Λοβέρδος.