Δεν είναι η πρώτη φορά που η ανακάλυψη της πιθανής τοποθεσίας του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου προκαλεί φρενίτιδα. Η αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη Σερρών έδωσε τροφή σε πολλά σενάρια και προσδοκίες ότι πρόκειται για τον βασιλικό τάφο του μεγάλου στρατηλάτη, ωστόσο παρόμοιες ανακαλύψεις γίνονται εδώ και πολλούς αιώνες.
Οι περισσότερες θεωρίες θέλουν τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου να βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου την οποία ίδρυσε ο ίδιος και έδωσε το όνομά του. Ενας αλαβάστρινος τάφος που βρέθηκε στο ρωμαϊκό νεκροταφείο της πόλης έδωσε νέα ώθηση στα σενάρια αλλά εγκαταλείφθηκε ελλείψει αποδείξεων.
«Τάφος» στην Οαση Σίβα
Η αρχαιολόγος Λιάνα Σουλβατζή προκάλεσε διεθνή θόρυβο στα μέσα της δεκαετίας του '90 «αποκαλύπτοντας» ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έχει ταφεί στην Οαση της Σϊβα αλλά η θεωρία γρήγορα εξέπνευσε. Μάλιστα η Λιάνα Σουλβατζή έπεσε 4 αιώνες έξω ισχυριζόμενη ότι ανακάλυψε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, στην όαση της Σίβα.
Η ιστορία άρχισε το 1992 με το πρώτο μνημείο που βρήκε και το ονόμασε τάφο του Μ. Αλεξάνδρου και συνεχίστηκε το 1995 με το δεύτερο μνημείο, το οποίο, επίσης, ονόμασε έτσι, βασιζόμενη σε επιγραφές και αναιρώντας το πρώτο. Το δυστύχημα είναι ότι η πλάνη της συνοδεύτηκε, το λιγότερο, με ανεπίτρεπτη βιασύνη, που λίγο έλειψε να βγάλει «νοκ - άουτ» τις ιστορικές πηγές.
Οπως αποδείχτηκε άλλα διάβαζε η Λ. Σουλβατζή και άλλα έγραφαν οι επιγραφές. Το συμπέρασμα της ελληνικής αποστολής στη Σίβα, όπως δήλωσε ο τότε υπουργός Πολιτισμού, Θάνος Μικρούτσικος,είναι: «Εάν τα στοιχεία, που είδαν οι Ελληνες αρχαιολόγοι είναι αυτά, που οδήγησαν στην ταύτιση του ανασκαπτόμενου χώρου με τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου, δεν προκύπτει από πουθενά ότι ανακαλύφθηκε ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου».
«Τάφος» στο Ουζμπεκιστάν!
Αλλά και το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε κάποια στιγμή ότι κατέχει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται κάτω από ένα στέγαστρο στο χωριό Ισκεντέρ Ζουλκερνάι.
Οι κάτοικοι του χωριού Iskender Zulkernaj στο Ουζμπεκιστάν ισχυρίζονται πως εκεί βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος, λέει η Σκοπιανή δημοσιογράφος Marina Dojcinovska, η οποία βρέθηκε εκεί για να καλύψει την "ανακάλυψη", η οποία παρουσιάστηκε σε εκπομπή της Sun TV.
«Προς μεγάλη μας έκπληξη, οι κάτοικοι του χωριού μας έδειξαν τον τάφο, λέγοντας πως εκεί βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος. Γνωρίζουν την Μακεδονία (sic) και μάλιστα πολλοί από αυτούς λένε πως είναι Μακεδόνες. Όταν έμαθαν ότι είμαστε από τη Μακεδονία (sic) και ότι είμαστε Μακεδόνες (sic), μας κάλεσαν περήφανοι στα σπίτια τους» είπε η Dojcinovska.
Παράλληλα ο Γκεοργκιέφσκι συνεχάρη τον Γκρούεφσκι για την «ανακάλυψη»!
«Το κόμμα VMRO-NP (Λαϊκό) του Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι, συγχαίρει την κυβέρνηση για τη μεγάλη ανακοίνωση που έκανε στην εκπομπή του Γιάντι Μπούρεκ- Јади Бурек, ότι έχει βρεθεί, σίγουρα, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου» αναφέρθηκε.
«Τάφος» στην Αυστραλία!
Τέλος, αυστραλοί αρχαιολόγοι υποστήριξαν ότι ο τάφος βρέθηκε εκεί. Σε ένα σπήλαιο στο τουριστικό θέρετρο Μπρουμ λέγεται ότι είχαν βρεθεί χαραγμένες αρχαίες ελληνικές επιγραφές, ανάμεσά τους και μια αναφερόμενη στον Αλέξανδρο. Ομογενείς μάλιστα πίστεψαν ότι μέσα στη σπηλιά βρίσκεται ο τάφος του στρατηλάτη και έστειλαν επιστολή στην Σκότλαντ Γιάρντ για να ερευνηθεί η υπόθεση.
Αμφίπολη-Βεργίνα-Θάσος
Η Αμφίπολη δεν είναι η μοναδική πόλη που διεκδικεί τον τάφο του Αλεξάνδρου. Τα πρωτεία διεκδικεί η Βεργίνα και η βασική θεωρία αναφέρει ότι στον τάφο που ανακάλυψε εκεί ο Μανόλης Ανδρόνικος δεν είναι θαμμένος ο Φίλιππος αλλά ο ίδιος ο Αλέξανδρος.
Αλλά και η Θάσος διεκδιεκεί την τοποθεσία του τάφου στην περιοχή Αρος, μέσα στο λόφο της περιοχής.