Στην οικογένεια των αφρόψαρων ο γαύρος αποτελεί σχεδόν μέρος του DNA των Ελλήνων. Ξυχνά ξεχασμένος, πεταμένος σε κουτιά κονσέρβας ή υπερ-αλατισμένος, αδικείται. Παραμένει, ωστόσο, ένας από τους αξέχαστους μεζέδες του ελληνικού καλοκαιριού.
Υλικά γιά 4 άτομα
20-40 γαύροι πολύ φρέσκοι
Ξύσμα πορτοκαλιού (όχι κερωμένο)
1 κρεμμύδι σε ροδέλες
4-5 κλωνάρια κορίανδρο φρέσκο ή άνιθο
Αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Ανοίξτε τον γαύρο και βγάλτε τη ραχοκοκαλιά
Κόψτε το κρεμμύδι σε ροδέλες
Πάρτε ένα δοχείο (κεραμικό ή γυάλινο)
Τοποθετείστε μια σειρά γαύρο, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι, ξύσμα, ροδέλες κρεμμυδιού, άνιθο
Συνεχίστε έτσι «χτίζοντας» το δοχείο σας
Καλύψτε το δοχείο, τοποθετείστε το στο ψυγείο να μαριναριστεί από 6 ως 24 ώρες.
Συνταγή: Από την εφημερίδα Le Monde online