Ξεπερνούν τους 1.300 οι νεκροί από τα χημικά στη Συρία – Παγκόσμιος αποτροπιασμός - iefimerida.gr

Ξεπερνούν τους 1.300 οι νεκροί από τα χημικά στη Συρία – Παγκόσμιος αποτροπιασμός

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τραγικός είναι ο απολογισμός από την επίθεση του στρατού της Συρίας το πρωί της Τετάρτης (21/08) σε προάστιο της Δαμασκού με χρήση χημικών όπλων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που προέρχονται από την αντιπολίτευση οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 1.300, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται περισσότερα από 200 παιδια.

Ολα συνέβησαν όταν πύραυλοι με χημικά χτύπησαν τα προάστια της Δαμασκού πριν από την αυγή, την Τετάρτη. Σοκαριστικές φωτογραφίες δείχνουν σύμφωνα, με τους ακτιβιστές, νεκρούς από την επίθεση με νευροτοξικά άερια, και θύματα σε αυτοσχέδια νοσοκομεία, ανάμεσά τους παιδιά, που υποφέρουν από σπασμούς και δύσπνοια.

«Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και η απροθυμία των ΗΠΑ σκοτώνουν το συριακό λαό», είπε ο Σάμπρα σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. Η σφαγή αυτή δίνει τη «χαριστική βολή» στις προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, πρόσθεσε. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς κάνει χρήση χημικών όπλων. Όμως τα σημερινά εγκλήματα συνιστούν ένα σημαντικό σημείο καμπής στις επιχειρήσεις του καθεστώτος. Αυτή τη φορά έγιναν για να εξοντώσουν και όχι για να τρομοκρατήσουν» τον λαό, πρόσθεσε.

Ωστόσο ο στρατός, σε ανακοίνωσή του που αναγνώσθηκε από αξιωματικό στην επίσημη συριακή τηλεόραση, υποστηρίζει πως «οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων από τον αραβικό συριακό στρατό σήμερα σε περιοχές των προαστίων της Δαμασκού (...) είναι κενές περιεχομένου και εντελώς αβάσιμες».

Για «κατασκευασμένες πληροφορίες που έχουν στόχο να παραπλανήσουν τους διεθνείς επιθεωρητές», έκανε λόγο και ο πρεσβευτής της Συρίας στη Μόσχα Ριάντ Χαντάντ.

Οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στα προάστια της Δαμασκού θα πρέπει να ερευνηθούν «άμεσα και εις βάθος», δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

«Είδαμε με μεγάλη ανησυχία τις πληροφορίες που αφορούν μια ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς. Τέτοιου είδους κατηγορίες θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μιας κατεπείγουσας και εις βάθος έρευνας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Άστον. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι η χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά στη Συρία, είναι εντελώς απαράδεκτη», συνεχίζει το κείμενο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Αίγυπτο, χαρακτήρισε «πολύ σοβαρές» τις καταγγελίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν αληθεύουν ή όχι «το συντομότερο δυνατόν». «Ζητούμε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους ειδικούς για τα χημικά όπλα οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία» να ερευνήσουν το θέμα, τόνισε.

Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ ανακοίνωσε πως ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ «θα ζητήσει από τον ΟΗΕ να μεταβεί στον τόπο της επίθεσης» και υπογράμμισε πως «αυτές οι πληροφορίες χρειάζεται προφανώς να ελεγχθούν και να επιβεβαιωθούν».

Για «θηριωδία άνευ προηγουμένου», έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για χρήση χημικών όπλων, τονίζοντας ωστόσο ότι οι καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε ζητήσει οι εμπειρογνώμονες της αποστολής του ΟΗΕ που βρίσκονται ήδη στη Συρία να ερευνήσουν τις καταγγελίες αυτές. Ο Φαμπιούς πρόσθεσε ότι ελπίζει οι ειδικοί του Οργανισμού να μπορέσουν να εξετάσουν "επί τόπου" την κατάσταση.

Στη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλτ κάλεσε τη Συρία να επιτρέψει «επειγόντως» στους ερευνητές του ΟΗΕ να μεταβούν στον τόπο της επίθεσης για να γίνει γνωστό αν το καθεστώς έκανε ή όχι χρήση χημικών όπλων.

«Πρέπει να επιτραπεί επειγόντως στους ερευνητές του ΟΗΕ να έχουν πρόσβαση στο μέρος όπου φέρεται ότι έγιναν οι επιθέσεις με χημικά όπλα στο προάστιο της Δαμασκού», έγραψε ο Μπιλτ στο Twitter.

Νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελ Αράμπι είχε επίσης καλέσει τους επιθεωρητές του ΟΗΕ να διερευνήσουν αμέσως τις πληροφορίες για τη χημική επίθεση.

«Ο γενικός γραμματέας αναφέρει σε δήλωσή του ότι εξεπλάγη για το γεγονός ότι αυτό το έγκλημα διαπράχθηκε στη διάρκεια της επίσκεψης μιας ομάδας διεθνών ερευνητών του ΟΗΕ, οι οποίοι ερευνούν ήδη για χρήση χημικών όπλων», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MENA. «Κάλεσε τους επιθεωρητές να κατευθυνθούν αμέσως στην ανατολική Γούτα (προάστιο της Δαμασκού) για να προσδιορίσουν τι συνέβη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ