Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ευρύτερα η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζουν τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας μέσα στους τελευταίους είκοσι μήνες για την αναμόρφωση του κράτους, την προώθηση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της ανοικτής διακυβέρνησης, δήλωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος έχει προσκληθεί από την αμερικανική κυβέρνηση για να λάβει μέρος στη συνάντηση υψηλού επιπέδου με θέμα την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Η συνάντηση τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και θα πραγματοποιηθεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την ερχόμενη Τρίτη. Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία των κυβερνήσεων ΗΠΑ και Βραζιλίας, ειδικότερα των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, Χίλαρι Κλίντον και Αντόνιο Πατριότα, αντίστοιχα.
Ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, αναφέρθηκε στη σημασία της συνάντησης, που έχει ως στόχο την εξασφάλιση συγκεκριμένων δεσμεύσεων από τις κυβερνήσεις, όπως αναφέρεται και στο σχετικό ανακοινωθέν, για να προωθηθούν η διαφάνεια, η ενδυνάμωση των πολιτών, η καταπολέμηση της διαφθοράς, αλλά και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για ενίσχυση της διακυβέρνησης.
Αναφερόμενος στα "σημαντικά βήματα" που έκανε η χώρα μας σ' αυτούς τους τομείς, επισήμανε ότι στη συνάντηση της Ουάσιγκτον θα συμμετάσχουν κράτη-μέλη του ΟΗΕ, αλλά και μη κυβερνητικές οργανώσεις, που ως κοινό χαρακτηριστικό, σύμφωνα με το περιεχόμενο της πρόσκλησης, έχουν την πρόοδο που πέτυχαν σε τομείς διαφάνειας και πάταξης της διαφθοράς, καθώς και ότι έχουν καταφέρει γενικότερες αλλαγές στο κράτος, όπως είπε.
Σκοπός της συνάντησης είναι να ευδοκιμήσει η προσπάθεια ώστε, στα πλαίσια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, να συσταθεί μια ένωση κρατών τα οποία έχουν κάνει πρόοδο σ' αυτούς τους τομείς και κυρίως να δεσμεύονται για "περαιτέρω βήματα" σ' ότι αφορά την ανοικτότητα της διακυβέρνησης, τόνισε ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, προσθέτοντας ότι σ' αυτή τη συνάντηση η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί με δυο Υπουργεία και με προσκεκλημένους τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελή Τζωρτζάκη και τον ίδιο, με την ιδιότητα που είχε ως υπουργός Εσωτερικών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι οι διοργανωτές επιθυμούσαν να λάβει μέρος για να συζητήσουν την ανταλλαγή εμπειριών, με βάση τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα το τελευταίο 20μηνο στους συγκεκριμένους τομείς.
"Είναι προφανές ότι η πρόσκληση είναι σημαντική για τη χώρα μας, ειδικά αυτή την περίοδο", υπογράμμισε ο κ. Ραγκούσης, σημειώνοντας ότι "αναγνωρίζεται διεθνώς πως πράγματι η Ελλάδα έχει κάνει άλματα προόδου σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών για την αναμόρφωση του κράτους και για την προώθηση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της ανοικτής διακυβέρνησης. Κατά τη συνάντηση, θα δώσουμε και θα πάρουμε εμπειρίες για περαιτέρω βήματα σ' αυτούς τους τομείς. Παράλληλα, θα δείξουμε ότι πέρα από μεγάλες δημοσιονομικές θυσίες, που δυστυχώς υποχρεούμαστε να κάνουμε ως λαός, για να αντιμετωπίσουμε τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ταυτόχρονα κάνουμε πολύ σημαντικές αλλαγές που αναγνωρίζονται σε διεθνές επίπεδο".
Στην ερώτηση, σε ποια "συγκεκριμένα επιτεύγματα" θα αναφερθεί περισσότερο και τα οποία αποτελούν "στοιχεία εμπειρίας" για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι θα παρουσιάσει το πρόγραμμα Διαύγεια, το οποίο, πιθανόν, να μην υπάρχει αλλού υπό τη μορφή "υποχρέωσης", αλλά, ίσως, σε εθελοντική βάση. "Στην Ελλάδα υποχρεώνεται ακόμη και ο Πρωθυπουργός για να υλοποιήσει μια απόφαση, να την αναρτά στο Διαδίκτυο", όπως τόνισε, "κάτι παρόμοιο έχει κάνει η κυβέρνηση Κάμερον, αλλά έθεσε ένα όριο και κυρίως δεν το έχει συνδέσει με την εκτελεστότητα. Δηλαδή, εμείς τι λέμε: αν δεν το κάνεις, δεν μπορείς να εκτελέσεις την απόφαση. Στη Βρετανία, είναι περισσότερο σε επίπεδο ευχής".
Στη συνέχεια, ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι "γενικά, η όλη προσπάθεια που έχουμε κάνει, με το opengov για τη διαβούλευση όλων των νομοσχεδίων και των πράξεων, που πριν καταλήξουν στο Κοινοβούλιο πρέπει υποχρεωτικά να έχουν περάσει από δημόσια διαβούλευση μέσω Διαδικτύου, είναι μια πάρα πολύ σημαντική εμπειρία. Πάρα πολλά νομοθετήματα στο δρόμο προς το Κοινοβούλιο έχουν εξαιρετικά βελτιωθεί χάρη στις παρατηρήσεις και τις επισημάνσεις που γίνονται σ' αυτή τη δημόσια διαβούλευση. Επίσης, υπάρχει και μια σειρά άλλων πρωτοβουλιών σ' αυτό το επίπεδο που θα αποτελέσουν, κατά κάποιο τρόπο, τα βασικά στοιχεία εμπειρίας που έχει να μεταφέρει η Ελλάδα".
Ο κ. Ραγκούσης, μιλώντας για την ολοήμερη συνάντηση της Τρίτης, διατύπωσε την άποψη ότι "δημιουργείται πλέον μια ιδιαίτερη οικογένεια, η οποία έχει σκοπό να διευρύνεται συνεχώς με νέα μέλη και στην οποία η Ελλάδα, με βάση την πρόοδο που έχει κάνει σ' αυτούς τους είκοσι μήνες, συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος. Νομίζω λοιπόν", όπως είπε, "είναι πάρα πολύ χρήσιμο, γιατί πέραν των άλλων θα βοηθήσει στο να δείξει ότι όλα αυτά είναι καλό να τα κάνει κανείς, να τα θεσμοθετεί και να τα εφαρμόζει, αλλά θα είναι πολύ καλύτερα να μένουν μόνιμα.
Εκ των πραγμάτων, θα αποτελέσει και μια σταθερή εγγύηση ότι η χώρα μας θα βαδίζει μόνιμα σ' αυτό το δρόμο. Προσωπικά, αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό, διότι δυστυχώς, η εμπειρία για την Ελλάδα λέει: πολλές καλές πρωτοβουλίες κατά καιρούς έχουν αναληφθεί, αλλά δεν άντεξαν στον χρόνο, γιατί ήρθαν άλλες κυβερνήσεις και τις ξήλωσαν, και η χώρα έχασε πολλές ευκαιρίες. Άρα, για μένα, το πιο σημαντικό είναι η διασφάλιση της μονιμότητας όλων αυτών των αλλαγών".
"Γιατί τώρα όλες αυτές οι αλλαγές σε διεθνές επίπεδο;" ρωτήθηκε ο κ. Υπουργός "και όχι πριν τρία, πέντε και δέκα χρόνια;". Η απάντησή του ήταν ότι "επειδή τώρα υπάρχει μια στοιχειώδης ωριμότητα σε πολλές περιπτώσεις κρατών να παρουσιάσουν κάτι προς μια τέτοια κατεύθυνση. Η μεθεπόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το Ρίο της Βραζιλίας το Μάρτη του 2012. Δηλαδή, η προπαρασκευαστική είναι τώρα στην Ουάσιγκτον και η ιδρυτική θα είναι το Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη ενώ η δεύτερη κανονική θα γίνει στο Ρίο, όπου εκεί θα ενταχθεί το δεύτερο κύμα των κρατών που θα έχουν κάνει κάποια βήματα".
Μιλώντας για τη σημερινή εικόνα της χώρας μας και τις προσπάθειες που καταβάλλει για να ξεπεραστεί η κρίση, ο κ. Ραγκούσης υποστήριξε ότι "μετά και την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος, η Ελλάδα έχει κάνει κυριολεκτικά ότι ήταν δυνατόν και ότι έπρεπε προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της για να λυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα. Κι αυτό, αν κάπου πρέπει να το πιστώσει κανείς, είναι αποκλειστικά και μόνο στον Ελληνικό λαό που επωμίζεται αυτές τις θυσίες. Επομένως, αν είναι να περιμένει κανείς κάτι θα είναι την εξίσου σημαντική ανταπόκριση κυρίως των ευρωπαϊκών κρατών, των ευρωπαϊκών θεσμών, ώστε η χώρα να μπορέσει να βαδίσει απρόσκοπτα τα επόμενα τρία χρόνια, μέχρι το 2014, για να ολοκληρώσει το σύνολο αυτών των θεσμικών αλλαγών. Να έχει καταφέρει να πετύχει την παραγωγή σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα δίνουν πειστική και φερέγγυα πια απάντηση στις αγορές ότι πράγματι η Ελλάδα θα μπορεί να ανταποκριθεί με μαθηματική ακρίβεια στις όποιες νέες υποχρεώσεις αναλάβει στις σχέσεις τις με τις αγορές".
Ομογένεια - επενδύσεις - Χρεοκοπία
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης, πριν επισκεφθεί τις ΗΠΑ, παραχώρησε από την Αθήνα συνέντευξη στην ομογενειακή ημερήσια εφημερίδα "Εθνικός Κήρυξ", λέγοντας ότι παράλληλα με τη συμμετοχή του στη συνάντηση της Ουάσιγκτον, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ομογένειας. "Πιστεύω ακράδαντα ότι την κρίσιμη αυτή ώρα για τη χώρα", δήλωσε ο κ. Υπουργός, "οι Έλληνες της Διασποράς μπορούν και πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικά στη διάσωση της πατρίδας, αλλά και στην αναμόρφωση της Πολιτείας μας".
Στην ερώτηση "γιατί ένας ομογενής επενδυτής ή οποιοσδήποτε ξένος να τοποθετήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα;", ο κ. Ραγκούσης ανέφερε ότι "η Ελλάδα με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων επιδιώκει αφενός να σταθεροποιήσει την οικονομία μέσα από τη μείωση του χρέους και των ελλειμμάτων και αφετέρου να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις. Σε αυτή την προσπάθεια μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι ομογενείς. Η χώρα χρειάζεται στήριξη πρωτίστως από τους δικούς της ανθρώπους. Σύσσωμο το έθνος οφείλει να ανταποκριθεί σ' αυτή την προσπάθεια. Έτσι έκανε πάντα στις δυσκολίες, έτσι είμαι βέβαιος θα πράξει και τώρα".
Κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις αναλυτών και οικονομολόγων, που φιλοξενούνται σε διεθνή ΜΜΕ και θέλουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί, τόνισε ότι "η Ελλάδα με δική της κυρίως ευθύνη βρέθηκε μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας. Το χρέος της είναι πρόβλημα εθνικό, ταυτόχρονα όμως είναι και πρόβλημα ευρωπαϊκό που μπορεί να λάβει διεθνείς προεκτάσεις. Επομένως, η αντιμετώπισή του, η οποία είναι όρος αναγκαίος για την επιβίωση και ανάπτυξη της Ελλάδας, δεν μπορεί να είναι μόνο ελληνική. Πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Οι εταίροι και φίλοι μας στην ΕΕ επέδειξαν και επιδεικνύουν την αλληλεγγύη τους και είμαι πεπεισμένος ότι όπως πέρυσι το Μάιο έκαναν το καθήκον τους διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και της Ελλάδας, το ίδιο θα κάνουν και τώρα. Πολύ περισσότερο δε όταν η Ελλάδα με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος απέδειξε ότι και μπορεί και θέλει να σωθεί. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις και να τις εφαρμόσουμε με αίσθηση πατριωτικού καθήκοντος και κοινωνικής δικαιοσύνης".