Η κλιματική αλλαγή φαίνεται ότι έχει αρχίσει να έχει αντίκτυπο και στα οπωροκηπευτικά, αφού σύμφωνα με πρόσφατη Ιαπωνική έρευνα, τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν...αλλάξει.
Σύμφωνα με έρευνα στους οπωρώνες της Ιαπωνίας, η κλιματική αλλαγή έχει κάνει τα μήλα, τα αχλάδια και άλλα φρούτα πιο γλυκά και πιο μαλακά τα τελευταία 40 χρόνια.
Ερευνητές από τον Ιαπωνικό Εθνικό Ερευνητικό Οργανισμό Γεωργίας και Τροφίμων ερεύνησαν κατά πόσο η πρώιμη ανθοφορία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, επηρεάζει την ποιότητα του καρπού.
Η ομάδα με επικεφαλής τον Τοσιχίκο Σουγκιούρα ανέλυσε δεδομένα 40 χρόνων που αφορούν δύο ποικιλίες μήλων και παρατήρησαν και στις δύο ποικιλίες μείωση της οξύτητας και της σκληρότητάς τους και αισθητή αύξηση της περιεκτικότητάς τους σε σάκχαρα.
Ωστόσο η αλλαγή αυτή δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή στους καταναλωτές, αφού γίνεται πολύ αργά και σταδιακά, όμως οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αν μπορούσαμε να συγκρίνουμε γευστικά ένα σύγχρονο μήλο και ένα πριν από 30 χρόνια η αλλαγή θα ήταν κάτι παραπάνω από αισθητή.