Με ποιον τρόπο τα κινητά «σκοτώνουν» την ανθρώπινη επαφή [εικόνες] - iefimerida.gr

Με ποιον τρόπο τα κινητά «σκοτώνουν» την ανθρώπινη επαφή [εικόνες]

Με ποιον τρόπο τα κινητά «σκοτώνουν» την ανθρώπινη επαφή [εικόνες]
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Είναι αναμφισβήτητο ότι τα κινητά τηλέφωνα μας συνδέουν με τρόπους που οι πρόγονοί μας μόνο να ονειρεύονται μπορούσαν, επιταχύνοντας τη ροή της επικοινωνίας. Αλλά με τι κόστος;

Βρετανοί επιστήμονες συγκέντρωσαν πληροφορίες από μελέτες και ειδησεογραφικές ιστοσελίδες και δημιούργησαν ένα infographic το οποίο δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Ligo και παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους τα κινητά τηλέφωνα σκοτώνουν την επικοινωνία και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στην καθημερινότητα μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το infographic που παρουσίασαν οι ερευνητές, ένας μέσος Αμερικάνος μεταξύ 18-29 ετών λαμβάνει 88 μηνύματα και μόλις 17 κλήσεις την ημέρα, ενώ το 32% δήλωσε ότι προτιμάει να μιλάει με μηνύματα παρά στο τηλέφωνο, ακόμα και με άτομα που δε γνωρίζει. Επίσης ακόμα και η ίδια η διάρκεια της κλήσης έχει μειωθεί κατά 50% μέσα σε 10 χρόνια.

Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η κατά πρόσωπο επικοινωνία έχει μειωθεί κατά 9% τα τελευταία 13 χρόνια, ενώ αν κατά τη διάρκεια μίας κατά πρόσωπο συζήτησης υπάρχει ένα κινητό στο οπτικό πεδίο των συνομιλητών, τότε παρατηρείται μείωση της επικοινωνιακής δεξιότητας μεταξύ τους.

Επίσης πολλές φορές το κινητό αποτελεί τρόπο διαφυγής από την πραγματικότητα, αφού όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το 13% χρησιμοποιεί το κινητό για να αποφύγει να επικοινωνήσει με άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο, ενώ ένα 40% παίζει με το κινητό του όταν ένα άτομο στο οπτικό του πεδίο του κάνει το ίδιο. Τέλος ένα 45% χρησιμοποιεί το κινητό για να καλέσει ένα άτομο που βρίσκεται σε διπλανό δωμάτιο, από το να σηκωθεί να του μιλήσει κατά πρόσωπο.

Τα πράγματα είναι βέβαια κάπως πιο θετικά στον τομέα των σχέσεων, αφού ακόμη 7 στα 10 άτομα που ερωτήθηκαν, προτιμούν να βλέπουν κατά πρόσωπο τον αγαπημένο τους, παρά να επικοινωνούν μέσω μηνυμάτων. Από την άλλη όμως, ένα 55% προτιμάει να φλερτάρει με υποψήφιους συντρόφους μέσω μηνυμάτων, ένα 38% στέλνει πικάντικες φωτογραφίες μέσω μηνυμάτων στους αγαπημένους του, ενώ ένα 24% αποκαλύπτει την απιστία τσεκάροντας το κινητό του συντρόφου τους.

Παράλληλα, η επικοινωνία μέσω μηνυμάτων έχει και επικίνδυνες συνέπειες στην καθημερινή ζωή, αφού οι θάνατοι εφήβων που στέλνουν μηνύματα ενώ οδηγούν είναι αρκετά περισσότεροι από τους θανάτους λόγω οδήγησης υπό την επήρρεια αλκοόλ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ