Η πολιτική και οικονομική αστάθεια ανησυχούν τους δανειστές της Ελλάδας αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι New York Times και επισημαίνουν ότι μετά την αποπομπή του Στέλιου Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελλάδας μπήκε πάλι σε «περιπέτειες».
Σε άρθρο τους με τίτλο «Ο επικεφαλής των ιδιωτικοποιήσεων παραιτείται μετά από μια λανθασμένη κίνηση στις ενεργειακές πωλήσεις», οι NYT, αναφέρονται στην επίμαχη πτήση του κ. Σταυρίδη στο προσωπικό αεροσκάφος του επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη η οποία οδήγησε στην αποπομπή του από το ΤΑΙΠΕΔ, επισημαίνοντας πως αν και η κυβέρνηση δήλωσε πως αυτό το γεγονός δεν θα προκαλέσει «αναταραχές» στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, «το πλάνο των ιδιωτικοποιήσεων υποφέρει από πολιτική αναστάτωση και καθυστερήσεις και έχει βγει εκτός των στόχων που έχει θέσει η Τρόικα», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρεται στις δηλώσεις του κ. Σταυρίδη περί «υποκρισίας» της ελληνικής κοινωνίας, ενώ γίνεται λόγος και για την παραίτηση του προκατόχου του Τάκη Αθανασόπουλου, αλλά και της σκληρής κριτικής που έχει ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στον θεσμό του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει αποκαλέσει «εργαλείο της Τρόικα», ενώ ταυτόχρονα γίνεται αναφορά και στους στόχους των δανειστών για τις αποκρατικοποιήσεις και την καταπολέμηση τις φοροδιαφυγής, οι οποίοι έχουν πέσει έξω.
«Η Τρόικα έχει επισημάνει στην Αθήνα να συντομεύσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να ''τρέξει'' τη συλλογή φόρων, προκειμένου να βρεθούν τα -πολύ σημαντικά- χρήματα. Αλλά οι στόχοι έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω αρκετές φορές. Ο αρχικός στόχος των 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2016, άλλαξε στη συνέχεια σε 19 δισ και μετά σε 15 δισ. Από πέρυσι, η Τρόικα επικεντρώνεται στους ετήσιους στόχους. Ωστόσο, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να βγει εκτός στόχων 1 δισ. ευρώ από τα 2,5 δισ. που ήταν ο στόχος για το 2013», ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στην πώληση της ΔΕΣΦΑ και την απόσυρση της Gazprom για την ΔΕΠΑ, με το δημοσίευμα να υποστηρίζει πως «οι ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επηρέασαν την απόφαση της Gazprom να αποσυρθεί».
Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο Αντώνης Σαμαράς το προσεχές διάστημα
Συνεχίζοντας, οι New York Times επικεντρώνονται στα προβλήματα τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει ο Ελληνας πρωθυπουργός ο οποίος «προσπαθεί πολύ σκληρά να πετύχει ιδιωτικοποιήσεις και επενδύσεις στην Ελλάδα, τα οποία θεωρεί ως τα βασικά εργαλεία που θα φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην Ελλάδα, η οποία μαστίζεται από ανεργία». Ωστόσο όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, η πολιτική και οικονομική αστάθεια ανησυχούν τους δανειστές της Ελλάδας, παρά τη μείωση του χρέους που έχει επιτευχθεί.
Οι δυσκολίες ωστόσο για τον Ελληνα πρωθυπουργό δεν τελειώνουν εκεί, καθώς όπως σημειώνουν οι New York Times έχει μπροστά του το δύσκολο εγχείρημα της διαθεσιμότητας 12.5000 δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και την άρση στον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας.
Τέλος, γίνεται λόγος και για τις γερμανικές εκλογές, οι οποίες μπορεί να φέρουν αλλαγές στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και πως θα μπορούσε να γίνει η διαχείριση του, τονίζει το δημοσίευμα.