«Η Ανγκελα Μέρκελ επελαύνει». Ο αρθρογράφος της Telegraph Ντάνιελ Τζόνσον εξηγεί πως μία χημικός που περιφρονεί τη λάμψη σε σημείο που γίνεται είδηση όταν επιτέλους φορά καινούριο ρούχο έγινε η πιο ισχυρή, η πιο σεβαστή πολιτικός στον κόσμο. Τιτλοφορεί μάλιστα το άρθρο του «Μέρκελ, η βασίλισσα της Ευρώπης».
Και κάπου στην ανάλυση του για την ευρωπαϊκή κρίση, βρίσκει τον τρόπο να αναφέρει ότι η «Ελλάδα παρότι ανάπηρη, είναι αυτή τη στιγμή εκτός εντατικής».
Το άρθρο έχει ως εξής:
«Υπάρχει ένα μυστήριο σχετικά με την κ. Μέρκελ. Το πετυχαίνει με το να είναι μια γυναίκα που φαινομενικά δεν διαθέτει ίχνος μυστηρίου. Το φυσικό της περιβάλλον δεν είναι η δημόσια σφαίρα. Δεν κάνει tweet ή, κείμενα για τίποτα. Είναι έντονα ιδιωτικό, με μια εικόνα άφθαρτης και ταπεινής πολιτικού. Αυτός είναι κι ο λόγος που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όταν συγκρούστηκε μαζί της δεν είχε τίποτα άλλο να πει από σεξιστικές αισχρολογίες πίσω από την πλάτη της.
Τον επόμενο μήνα, στις 22 Σεπτεμβρίου, η Γερμανία πηγαίνει στις κάλπες σε όλα δείχνουν ότι η Μέρκελ θα κερδίσει μια τρίτη θητεία. Οι Χριστιανοδημοκράτες της είναι στις δημοσκοπήσεις στο 40%, δύο φορές όσο η κοινωνική αντιπολίτευση Δημοκρατών. Θα πρέπει να είναι αρκετό για να κερδίσει, αλλά με το αναλογικό εκλογικό σύστημα της Γερμανίας, θα χρειαστεί ακόμα ένα συνεργάτη συνασπισμού. Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες, σήμερα οι σύμμαχοί της, αγωνίζονται να διασχίσουν το 5% και να παραμείνουν στο κοινοβούλιο.
Υποθέτοντας ότι η κ. Μέρκελ μπορεί να σφυρηλατήσει μια συμμαχία κάποιου είδους, αυτό θα συνιστά ιστορική μομέντουμ, καθώς μόνον δύο προκάτοχοί της το κατάφεραν. Ο Κόνραντ Αντενάουερ, που έκανε τους Γερμανούς να σεβαστούν ξανά τον εαυτό τους ο Χέλμουτ Κολ, που τους ένωσε. Αν ο Αντενάουερ δημιούργησε το πολιτικό δόγμα της Μέρκελ και ο Κολ ήταν ο μέντοράς της, η ίδια η 59χρονη κ. Μέρκελ, σε μια πατριαρχική κοινωνία, είναι η «Mutti» («μαμά») - παρότι δεν έχει παιδιά. Παρατσούκλι σε ένδειξη τιμής.
Μια λέξη για την Μέρκελ, ευπρέπεια
Η Μέρκελ εξοργίζει κυρίως τους άνδρες συναδέλφους της και τους αντιπάλους της. Το στυλ της είναι κατά κάποιο τρόπο σαν της Βασίλισσας κι όχι σαν της Θάτσερ. Εχει έναν ασυνάρτητο τρόπο, αλλά σπάνια είναι διχαστική και ποτέ δικτατορική.
Οι «εχθροί» της είναι υπό. Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν διαχειρίζεται σωστά την Αίγυπτο και τη Συρία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν παίζει κακή παντομίμα και ο άτυχος Φρανσουά Ολάντ είναι λιγότερο δημοφιλής κι από τον Νικολά Σαρκοζί.
Αν υπάρχει μια λέξη για να χαρακτηρίσει την Ανγκελα Μέρκελ, αυτή είναι ευπρέπεια. Η κόρη ενός Λουθηρανού πάστορα, που προέρχεται από την παράδοση που μας έδωσε την ιερή μουσική των Μπαχ, Χέντελ, Μπραμς, σηκώνει στους ώμους της τις ευθύνες μιας Γερμανίας που θέλει να είναι πρώτη μεταξύ ίσων στην Ευρώπη. Οταν η Θάτσερ μιλούσε, ο κόσμος άκουγε. Έτσι είναι και με την κ. Μέρκελ.
Η «ανάπηρη» Ελλάδα
Το πρόβλημα είναι ότι η Ευρώπη έχει κολλήσει με το ευρώ. Οι αγορές έχουν ηρεμήσει, καθώς οι Γερμανοί ανέλαβαν την υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει «ό, τι είναι απαραίτητο» για να σώσει το ηπειρωτικό τραπεζικό σύστημα από την κατάρρευση. Ακόμα και οι ανάπηροι είναι αυτή τη στιγμή εκτός εντατικής περίθαλψης: Η Ελλάδα, για παράδειγμα, ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της το τρέχον έτος, χωρίς να υπολογίζονται τα τοκοχρεολύσια.
Εάν η κ. Μέρκελ κερδίσει μια τρίτη θητεία τον επόμενο μήνα, είναι πιθανό να γίνει η μακροβιότερη γυναικεία κεφαλή της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, είναι ένα πρότυπο για τις γυναίκες παντού. Η δεινότητα της την φέρνει σε σύγκριση με τους δύο μεγάλους γέροντες της γερμανικής πολιτικής, τον Χέλμουτ Σμιτ και τον Χέλμουτ Κολ. Ο τελευταίος, παλιό αφεντικό της, κατείχε το αξίωμα για 16 χρόνια και πολύ θα ήθελε να τον νικήσει. Είναι αλήθεια, ότι είναι ήδη στο γραφείο για οκτώ χρόνια ήδη, αλλά εξακολουθεί να έχει την ενέργεια να συνεχίσει - και αφού εξέφρασε πρόσφατα την ηλικία συνταξιοδότησης στα 67 - έχει αρκετό χρόνο για να αναμορφώσει τη Γερμανία και την Ευρώπη, πριν αναχωρήσει από τη σκηνή».
.