Συγκρατημένη αισιοδοξία συστήνει ο επικεφαλής του οικονομικού Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, Γκούντραμ Βολφ, λέγοντας πως ναι μεν τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν βελτίωση της οικονομίας στην ευρωζώνη, εντούτοις «δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς».
Πράγματι, σύμφωνα με τη Eurostat, στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 η οικονομία των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 0,3% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ επίσης κατεγράφησαν θετικά πρόσημα στον δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης και σε άλλα συναφή μεγέθη, ωθώντας έτσι κάποιους να κάνουν πρόωρα λόγο για τέλος της ύφεσης.
Στον αντίποδα μιας τέτοιας αντίληψης, ο καθηγητής Γκούντραμ Βολφ του Ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες, μιλώντας στην Deutsche Welle, δήλωσε: «Ασφαλώς τα τελευταία στοιχεία αποτελούν θετική έκπληξη, ιδιαίτερα αυτά από τη Γερμανία και τη Γαλλία, ενώ και η Πορτογαλία παρουσιάζει θετική εξέλιξη στο δεύτερο τρίμηνο. Θα ήθελα ωστόσο να προειδοποιήσω τους πάντες να μη σπεύσουν να πανηγυρίσουν από τώρα. Ακόμη υπάρχουν σημαντικά προβλήματα και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πολλή δουλειά τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».
Η μελλοντική ατζέντα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, επισημαίνει ο Γκούντραμ Βολφ. «Ασφαλώς η φορολογική μεταρρύθμιση για τις επιχειρήσεις στη Γαλλία αξιολογείται θετικά. Κατά τη γνώμη μου, ωστόσο, δεν αρκεί για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Xρειάζονται να γίνουν πολλά ακόμα και κυρίως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος - κάτι πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα για τα δημόσια οικονομικά της χώρας».