Υπογεννητικότητα και πτώση του προσδόκιμου ζωής είναι οι αιτίες πίσω από το σχέδιο της ρωσικής κυβέρνησης να καταργήσει 733 σχολεία ως το τέλος του χρόνου. Το πλάνο αυτό γνωστοποίησε στο πρακτορείο Ιντερφάξ ο κορυφαίος αξιωματούχος στον τομέα της δημόσιας υγείας της χώρας, Γκενάντι Ονιστένκο.
Η απογραφή του 2010 έδειξε ότι ο πληθυσμός της Ρωσίας κατά την προηγηθείσα δεκαετία μειώθηκε κατά 3,4 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο ρυθμός γήρανσης του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα θέσει εκτός αγοράς περίπου 1 εκατομμύρια εργαζόμενους έως το 2017, επιτείνοντας την αδυναμία του Κρεμλίνου να ανταγωνιστεί αναδυόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.
Οι φθίνοντες δημογραφικοί δείκτες πρωτοεμφανίσθηκαν το 1995, κατά τη διάρκεια της βίαιης μετάβασης από το σύστημα της κεντρικά ελεγχόμενης οικονομίας σε αυτό της ελεύθερης αγοράς.
Εκτοτε, οι ρωσικές κυβερνήσεις έχουν προσπαθήσει να αναχαιτίσουν την πληθυσμιακή γήρανση, πριμοδοτώντας τη μητρότητα και αυστηροποιώντας τους σχετικούς με την κατανάλωση καπνού και αλκοόλ, νόμους. Η σχολική χρονιά (για τα υπόλοιπα 44.000 ιδρύματα της χώρας) ξεκινά την 1η Οκτωβρίου.