Σε παταγώδη αποτυχία- ειδικά των Γερμανών- κινδυνεύει να εξελιχθεί η συζήτηση για τη συμμετοχή των ιδιωτών, αφού στη πράξη αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετοχής. Όπως αναφέρει, μάλιστα, σε αποκλειστικό της άρθρο η έγκριτη γερμανική εφημερίδα HANDELSBLATT, ο αρχικός στόχος του Βερολίνου για συμμετοχή των ιδιωτών στο δεύτερο "πακέτο" στήριξης της Ελλάδας με 30 δισ ευρώ, πάει... περίπατο λόγω της απροθυμίας τραπεζών, ασφαλιστικών εταιριών και λοιπών επενδυτών, με αποτέλεσμα ο πήχης να κατεβαίνει στα 15 δισ ευρώ!
Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι εάν όντως η Ευρωζώνη επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα να αντέξει το τεράστιο κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους της εντός της κρίσιμης τετραετίας 2011- 2014 και να βγει γρήγορα από τη κρίση, θα πρέπει να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη τσέπη ήτοι να καλύψει με μεγαλύτερο δάνειο τα 15 δισ ευρώ, που δεν θα καλύψουν οι ιδιώτες. Σε διαφορετική περίπτωση, αν το τελικό "πακέτο" είναι "κουτσουρεμένο", μέσα σ' ενάμισι χρόνο θα ξαναγίνεται η ίδια συμμετοχή, αλλά με το φάσμα της υποχρεωτικής αναδιάρθρωσης να είναι πιο κοντά λόγω της ενεργοποίησης του Νέου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού. Ως εκ τούτου μόνο τυχαία δεν είναι η συζήτηση που "φουντώνει" μέρα με τη μέρα, όχι απλώς για επιμήκυνση του Χρέους που ωριμάζει έως το 2014 αλλά για επαναγορά Χρέους από τη δευτερογενή αγορά, καθώς σύμφωνα με την άποψη διεθνών αναλυτών και ειδικά του επικεφαλής του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοπιστωτικής (IIF) που εποπτεύει τις διαβουλεύσεις των τραπεζών, μόνο έτσι μπορεί να "ανακουφιστεί" η Ελλάδα από το βαρύ κόστος εξυπηρέτησης του Χρέους της. Ειδικότερα, η πρόταση που συζητείται είναι ότι τα 30 ή 50 δισ ευρώ των αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επαναγορά Χρέους, καθώς το αποτέλεσμα θα είναι πολλαπλασιαστικό, ενώ προκειμένου να ξεπεραστούν οι όποιες νομοτεχνικές δυσκολίες ενός τέτοιου εγχειρήματος, προτείνεται να αναλάβει τη διαδικασία το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Σταθερότητας.
Όλα αυτά θα απασχολήσουν τη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τη Δευτέρα, όπου είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει στο τραπέζι και ένα πλαίσιο αρχών για τη συμμετοχή των ιδιωτών, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ να έχει στείλει ήδη μήνυμα στις Κυβερνήσεις ότι θεωρεί αιτία πολέμου τα όποια σχέδια χρεοκοπίας ή επιλεκτικής χρεοκοπίας...