Συγκρούσεις υποστηρικτών και αντιπάλων του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, ξέσπασαν την Τρίτη στο Κάιρο. Στη συνέχεια, η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει πλήθος υποστηρικτών του κ. Μόρσι, κατά τη διάρκεια πορείας του στο κέντρο της πόλης.
Οι ισλαμιστές είχαν κατευθυνθεί σε συγκρότημα κυβερνητικών κτηρίων για να διαμαρτυρηθούν για το διορισμό απόστρατων αξιωματούχων του στρατού ως τοπικών κυβερνητών.
Κάτοικοι της περιοχής, η οποία είναι γνωστή για την αντίθεσή της στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, συγκρούστηκαν στη συνέχεια με τους ισλαμιστές διαδηλωτές, με αμφότερες τις πλευρές να εκτοξεύουν μπουκάλια και πέτρες, μέχρι την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας. Οι ισλαμιστές καταγγέλουν πως η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών, ενώ το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως υπάρχει ένας νεκρός.
Γυναίκες και παιδιά εθεάθησαν να εγκαταλείπουν εν μέσω πανικού το σημείο, ενώ, εθεάθησαν επίσης δύο άνδρες με αφρικανικές ματσέτες (μεγάλα μαχαίρια) να κυνηγούν διαδηλωτές.
Τουλάχιστον 15 εκ των νέων ορκισθέντων ως τοπικών κυβερνητών είναι πρώην αξιωματικοί του αιγυπτιακού στρατού, γεγονός το οποίο εξόργισε τους ισλαμιστές.
Οι υποστηρικτές του ισλαμιστή ηγέτη έχουν δημιουργήσει δύο «στρατόπεδα» καθιστικής διαμαρτυρίας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, τα οποία η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να διαλύσει άμεσα, αφήνοντας ωστόσο χρόνο στους ισλαμιστές να αποχωρήσουν οικειοθελώς.
Ο Μοχάμεντ Μόρσι ανατράπηκε από τον σημερινό αντιπρόεδρο της αιγυπτιακής κυβέρνησης, υπουργό Άμυνας και αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στις 3 Ιουλίου, μετά από μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του από την κοσμική, αλλά και μέρος της ισλαμιστικής αντιπολίτευσης.
Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, από την οποία προέρχεται ο κ. Μόρσι, αρνείται να αποδεχθεί τη νομιμοποίηση του νέου προέδρου και της νέας κυβέρνησης της χώρας και καλεί σε επαναφορά στη «δημοκρατική τάξη», καθώς ο ισλαμιστής ηγέτης είχε εκλεγεί πρόεδρος σε ελεύθερες εκλογές.
Οι αντίπαλοι της Αδελφότητας ισχυρίζονται ότι ο Μοχάμεντ Μόρσι χρησιμοποίησε τον ένα χρόνο του στην εξουσία για να υπονομεύσει κοσμικούς και δημοκρατικούς θεσμούς και να προωθήσει την ισλαμοποίηση του κράτους.