Το παραδείσιο όνειρο που αποδείχθηκε κόλαση. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της τραγικής ιστορίας των ανειδίκευτων εργατών από την Ρουμανία και την Βουλγαρία που αποφάσισαν να ρισκάρουν και να ανταποκριθούν στο «κάλεσμα» της γερμανικής οικονομίας για εργατικά χέρια, μεταναστεύοντας στις μεγάλες πόλεις της κραταιάς χώρας της Ευρώπης, για να καταλήξουν άστεγοι στους δρόμους. Η γερμανική μηχανή τους «απέβαλε» γι' αυτό που είναι: ανειδίκευτοι.
«Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο Ευρωπαίοι μετανάστευσαν στη Γερμανία πέρυσι - ο υψηλότερος αριθμός μεταναστών σε 18 χρόνια. Αλλά δεν είναι όλοι τους οι ειδικευμένοι ξένοι εργαζόμενοι που χρειάζεται η γερμανική οικονομία και χαρακτηρίζει καλοδεχούμενους η Ανγκελα Μέρκελ. Πολλοί είναι "ανεπιθύμητοι" ανειδίκευτοι ανατολικοευρωπαίοι εργάτες, κυρίως από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, που δεν βρίσκουν δουλειά και καταλήγουν άστεγοι στους γερμανικούς δρόμους», αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της Τάνιας Μποζανίνου στην εφημερίδα Το Βήμα.
«Ο επικεφαλής της οργάνωσης Αντρέας Στάσιεβιτς υπολογίζει ότι περίπου 1.000 Ανατολικοευρωπαίοι ζουν στους δρόμους του Αμβούργου μόνο - πολύ περισσότεροι σε άλλες πόλεις της Γερμανίας. Γνωρίζει ότι το πρόγραμμα επιστροφής απλώς εκτοπίζει το πρόβλημα, δεν το λύνει. "Χρειάζονται προγράμματα που θα διευκολύνουν την άφιξη των μεταναστών στη Γερμανία και θα τους βοηθούν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. Αλλά λείπουν τα χρήματα - και η πολιτική βούληση" λέει στο Spiegel. "Είναι σκανδαλώδες το ότι η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά αλλά δεν κάνει τίποτε για να βοηθήσει ευρωπαίους πολίτες που βρίσκονται στην ανάγκη".
Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χανς-Πέτερ Φρίντριχ ανακοίνωσε τον Ιούνιο την πρόθεση της κυβέρνησής του να απελαύνει τους Ρουμάνους και τους Βουλγάρους που εκμεταλλεύονται τις κοινωνικές υπηρεσίες στη Γερμανία και να τους απαγορεύει την είσοδο στη χώρα. "Η κυβέρνηση υποδαυλίζει το μίσος κατά των νεοφερμένων μεταναστών" λέει στο γερμανικό περιοδικό ο Χέρμπερτ Μπρίκερ από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Απασχόληση. "Στην πραγματικότητα οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι λαμβάνουν κοινωνικά επιδόματα λιγότερο συχνά από τον μέσο ξένο που ζει στη Γερμανία", αναφέρει το δημοσίευμα.
Και καταλήγει:
«Παρά τα αρνητικά αισθήματα των Γερμανών, οι μετανάστες από τις δύο αυτές χώρες έσπασαν κάθε ρεκόρ εφέτος. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι νέες αφίξεις Βουλγάρων και Ρουμάνων έφθασαν τις 27.242 τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο (13% αύξηση από πέρυσι). Σε μερικές περιοχές της Γερμανίας η εισροή αυτή προκάλεσε συνωστισμό, κοινωνικές εντάσεις και ξενοφοβία, γράφει η αμερικανική εφημερίδα. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 70% των Γερμανών επιθυμεί να περιοριστεί η μετανάστευση από τα νέα κράτη-μέλη της ΕΕ».