Δεσμευμένη, από την έναρξη της πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου, να προχωρήσει σε πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή κινήσεις αξιοποίησής τους, είναι η Εθνική Τράπεζα προκειμένου να διαμορφώσει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα. Στο πλάνο περιλαμβάνεται ευρύτερο πρόγραμμα πωλήσεων non core business assets, καθώς και ζημιογόνων δραστηριοτήτων ή θυγατρικών με χαμηλό δείκτη απόδοσης απασχολούμενων κεφαλαίων.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day.gr, «η διοίκηση της Εθνικής έχει ήδη δρομολογήσει σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ την πώληση της Αστήρ Παλάς, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε συζητήσεις για την αξιοποίηση της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ.
Η πώληση της Αστήρ Παλάς μαζί με τη γειτονική έκταση του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να ολοκληρωθεί, εφόσον δεν σημειωθούν νέες καθυστερήσεις, στις αρχές του επόμενου έτους. Στελέχη της Εθνικής εκτιμούν ότι θα προηγηθούν οι κινήσεις αξιοποίησης της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ
[...] Ο μεγάλος άσος στην φαρέτρα της Εθνικής ήταν και παραμένει η Finansbank. Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας με τη συμμετοχή των ιδιωτών κατά 1,1 δισ. ευρώ καθιστά ευκολότερες τις αποφάσεις για το μέλλον της τουρκικής θυγατρικής, που αποτελεί και την «χρυσοτόκο όρνιθα» του ομίλου, λόγω της ισχυρής της κερδοφορίας.
[...] Η Εθνική κατέχει το 94% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank, (σ.σ διαθέτει option για την απόκτηση επιπλέον 5%), το οποίο είναι αποτιμημένο στα βιβλία της με 4,2 δισ. ευρώ. Η τρέχουσα λογιστική αξία της Finansbank εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3,6 δισ. ευρώ και οι τουρκικές τράπεζες διαπραγματεύονται με p/bv της τάξης του 1,3 με 1,5.
Στο πλάνο αναδιάρθρωσης που καταρτίζει η Εθνική Τράπεζα θα περιλαμβάνεται και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
«Το εγχείρημα πώλησης αναμένεται, όμως, εντός του 2014. Θα έχει προηγηθεί διοικητική και λειτουργική αναδιάρθρωση, που πιθανώς να περιλαμβάνει και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου».