103.000 υπογραφές για την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ - iefimerida.gr

103.000 υπογραφές για την απονομή του Νομπέλ Ειρήνης στον Μπράντλεϊ Μάνινγκ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι ΗΠΑ τον καταδίκασαν για κατασκοπία λόγω της διαρροής απόρρητων εγγράφων μέσω του ιστότοπου WikiLeaks αλλά οι θαυμαστές του θέλουν να του απονεμηθεί το Νομπέλ Ειρήνης. Ο λόγος για τον Αμερικανό στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ, του οποίου υποστηρικτές κατέθεσαν τη αίτηση για τη βράβευσή του από το Ινστιτούτο Νομπέλ στο Οσλο.

Η αίτησή τους συμπεριλαμβάνει 103.000 υπογραφές.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το βραβείο αυτό θα επιτρέψει να διαλυθεί «το σύννεφο» που «πλανάται πάνω από τη νορβηγική Επιτροπή των Νομπέλ» μετά την απονομή του βραβείου στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα το 2009, ενώ είχε μόλις αναλάβει καθήκοντα και είχε μόλις αποφασίσει να εντατικοποιηθούν οι επιχειρήσεις στον πόλεμο του Αφγανιστάν.

«Κανείς δεν έχει κάνει περισσότερα για την καταπολέμηση αυτού που ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ χαρακτήριζε 'παραφροσύνη του μιλιταρισμού' από τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ», διευκρινίζεται στην αίτηση. "Και σήμερα καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή και να αντιμετωπίζει τις ακατάπαυστες δικαστικές διώξεις της αμερικανικής κυβέρνησης, κανένας δεν έχει τόση ανάγκη το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης", αναφέρει το κείμενο.

Ο Μάνινγκ, ο οποίος δικάστηκε από στρατοδικείο για τη διαρροή περίπου 700.000 διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, κρίθηκε ένοχος τον περασμένο μήνα για 20 κατηγορίες, κυρίως πέντε παραβιάσεις του νόμου περί κατασκοπείας, για τις οποίες μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 90 ετών. Το στρατοδικείο αναμένεται σύντομα να καθορίσει την ποινή του.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Νόρμαν Σόλομον, έναν από τους πρωτεργάτες της αίτησης, η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον 25χρονο στρατιώτη θα υπογράμμιζε τη σημασία αυτών που καταγγέλλουν δυσλειτουργίες στην υπεράσπιση της ειρήνης και της δημοκρατίας. "Αν δεν μπορεί κανείς να πει την αλήθεια, η επίτευξη της ειρήνης γίνεται μια επιφανειακή ρητορεία παρά μια πραγματικότητα", δήλωσε ο Σόλομον σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε μετά την κατάθεση της αίτησης των 5.000 σελίδων –συμπεριλαμβανομένων των σχολίων– στο Ινστιτούτο Νόμπελ. Καταδικάζοντας "μια θέσπιση του διαρκούς πολέμου" με πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ο ακτιβιστής υπογράμμισε ότι η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Μάνινγκ θα επιτρέψει να ανακτήσει το βραβείο το κύρος του, μετά την απονομή του στον νυν πρόεδρο των ΗΠΑ.

"Το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης έχει σε αυτό το στάδιο περισσότερο ανάγκη τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ απ' ό,τι έχει ανάγκη ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ το βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, διότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία όσον αφορά τη δέσμευση του Μπράντλεϊ Μάνινγκ υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ειρήνης", σημείωσε ο Σόλομον. Όμως "υπάρχουν όλο και περισσότερα ερωτήματα όσον αφορά την Επιτροπή των Νόμπελ και την αμερόληπτη και ανεξάρτητη δέσμευσή της υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της ειρήνης", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στον Έντουαρντ Σνόουντεν, τον Αμερικανό φυγά, ο οποίος καταζητείται επίσης για κατασκοπεία και έλαβε προσωρινά πολιτικό άσυλο στη Ρωσία, και τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον Αυστραλό ιδρυτή του WikiLeaks, ο Σόλομον καταδίκασε "την προοδευτική, αλλά διακεκριμένη τάση της κυβέρνησης Ομπάμα να στηρίζεται στην καταστολή, τις απειλές και τη δημόσια διαπόμπευση των δημοσίων λειτουργών και άλλων που πιστεύουν στη διαφάνεια".

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νομπέλ, Γκάιρ Λούντεσταντ, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι οι εκστρατείες αυτού του είδους δεν επηρεάζουν τις επιλογές της Επιτροπής των Νομπέλ. Η απονομή του Νομπέλ Ειρήνης θα ανακοινωθεί στις 11 Οκτωβρίου στο Όσλο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ