Ο Εντουαρντ Σνόουντεν δεν είναι το μεγαλύτερο αγκάθι στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία. Απλά προστέθηκε σε έναν μακρύ κατάλογο διαφωνιών. Αυτό επεσήμανε και ο Μπαράκ Ομπάμα μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπου παραδέχθηκε πως οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν πάντα τεταμένες και τόνισε πως θα γίνει επανεκτίμηση αυτών.
Στην τελευταία του «υποχρέωση» πριν αναχωρήσει για τις οκταήμερες διακοπές του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στο ζήτημα του κλίματος ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Κρεμλίνο, όσο και στο θέμα των παρακολουθήσεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA).
«Ειλικρινά, σε ένα μεγάλο εύρος θεμάτων πιστεύουμε πως εμείς έχουμε κάνει πρόοδο ενώ η Ρωσία παραμένει αμετακίνητη», είπε ο Ομπάμα, αναφέροντας πως οι σχέσεις των δύο χωρών θα επανεκτιμηθούν, ενώ αναγνώρισε πως πάντα υπήρχε ένταση μεταξύ τους από την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης.
Σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως ο ίδιος δεν έχει «κακή προσωπική σχέση» με τον Πούτιν και πως οι μεταξύ τους συζητήσεις είναι πάντα παραγωγικές, ανεξάρτητα από την «άκομψη στάση» του Ρώσου προέδρου στις φωτογραφίες, όπως είπε αστειευόμενος. Πρόσθεσε όμως με νόημα πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας έχουν επιβραδυνθεί από τη στιγμή που ο Πούτιν διαδέχθηκε τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Πάντως ο Ομπάμα απέκλεισε το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρουν οι ΗΠΑ τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες που θα γίνουν την επόμενη χρονιά στο Σότσι, εξαιτίας του ομοφοβικού νόμου του Κρεμλίνου.
«Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό να μποϊκοτάρουμε τους αγώνες, αν και δεν υπάρχει κάποιος που να προσβάλλεται περισσότερο από εμένα από αυτό το νόμο της Ρωσίας», είπε ο Ομπάμα και πρόσθεσε σε εύθυμο τόνο: «Ανυπομονώ να μας φέρουμε μετάλλια ομοφυλόφιλοι αθλητές και λεσβίες αθλήτριες».
Αναφερόμενος στον Σνόουντεν από την άλλη, τον άνθρωπο που αποκάλυψε το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «δεν πιστεύω ότι είναι πατριώτης». Τόνισε όμως ότι δεν ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Πούτιν ως «τιμωρία» γιατί το Κρεμλίνο έδωσε άσυλο στον Σνόουντεν, αλλά επειδή υπήρχαν πολλά θέματα στα οποία δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν με τη Ρωσία.
Πάντως, αναφερόμενος στα προγράμματα παρακολούθησης που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ παραδέχθηκε την ανάγκη να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του «Πατριωτικού Νόμου» (Patriot Act) που επιτρέπει τη συλλογή προσωπικών δεδομένων των πολιτών. «Οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται να κατασκοπεύουν τους απλούς πολίτες», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι παρακολουθήσεις γίνονται για να προστατεύονται η χώρα και οι σύμμαχοί της.