Από κόσκινο οι καταθέσεις ελευθέρων επαγγελματιών άνω των 200.000 ευρώ - iefimerida.gr

Από κόσκινο οι καταθέσεις ελευθέρων επαγγελματιών άνω των 200.000 ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ελεύθεροι επαγγελματίες με καταθέσεις άνω των 200.000 ευρώ και νομικά πρόσωπα με καταθέσεις άνω των 300.000 ευρώ που δεν συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δεν εμφανίζουν σταθερή περιοδικότητα μπαίνουν στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών ως ύποπτοι... φοροδιαφυγής.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα οι τράπεζες πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία των καταθετών τους για τα έτη 2011 και μετά και εν συνεχεία να τα στείλουν στη ΓΓΠΣ. Συγκεκριμένα, μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2013 πρέπει να έχουν αποστείλει τα στοιχεία για το έτος 2011 και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου για τα έτη 2012 και 2013.. Από το 2014 οι τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρώνουν τη διαβίβαση των στοιχείων της προηγούμενης χρονιάς έως τις 30 Απριλίου.

Από τη στιγμή που η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα λαμβάνει τους φακέλους όσων βρίσκονται στην... επικίνδυνη ζώνη, θα ξεκινά διασταυρώσεις και θα ελέγχει τις φορολογικές τους δηλώσεις προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις κρυφών εισοδημάτων, απόκρυψης τεκμηρίων διαβίωσης και αδήλωτες αγορές περιουσιακών στοιχείων μεγάλης αξίας.

Οπως προκύπτει από τη σχετική απόφαση στο στόχαστρο της Εφορίας θα βρεθούν και οι συνδικαιούχοι των λογαριασμών τους, όπως συνεταίροι και συγγενικά πρόσωπα.

Το κριτήριο για να μπει κανείς στο «μικροσκόπιο»

Το κριτήριο για να μπει κανείς στην επικίνδυνη ζώνη είναι ο λογαριασμός του ή οι λογαριασμοί του να παρουσιάζουν κινήσεις ασυνήθιστα υψηλές για το είδος της δραστηριότητάς του.

Ειδικότερα, στο στόχαστρο μπαίνουν εξ ορισμού όλες οι καταθέσεις άνω των 200.000 - 300.000 ευρώ οι οποίες δεν συνοδεύονται από τα επίσημα δικαιολογητικά και δεν εμφανίζουν σταθερή περιοδικότητα.

Ποια στοιχεία «υπόπτων» θα διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ οι τράπεζες

Οπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών σε περίπτωση που εντοπίζονται ύποπτοι λογαριασμοί οι τράπεζες οφείλουν να διαβιβάζουν στη ΓΓΠΣ τα παρακάτω στοιχεία:

  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες:
  1. ΑΦΜ.
  2. ΔΟΥ στην οποία υπάγεται.
  3. Επώνυμο.
  4. Ονομα.
  5. Πατρώνυμο.
  6. Ημερομηνία Γέννησης (εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος).
  7. Υπηκοότητα.
  8. Είδος πιστοποιητικού (Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, Αριθμός Διαβατηρίου - εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος).
  9. Επαγγελματική δραστηριότητα.
  10. Διεύθυνση.
  11. Τηλέφωνο (εφόσον υπάρχει στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος).
  12. Λογαριασμοί πελάτη (όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί ή συμμετέχει στο ίδρυμα).
  13. Ονοματεπώνυμο συνδικαιούχων (εφόσον υπάρχουν συνδικαιούχοι στο λογαριασμό, αναφέρονται με τη σειρά αποτύπωσής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος).
  14. ΑΦΜ συνδικαιούχων (εφόσον υπάρχουν, αναφέρονται με τη σειρά αποτύπωσής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ιδρύματος).
  15. Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1 εκάστου έτους.
  16. Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών, ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
  17. Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31/12 εκάστου έτους.
  • Για τα Νομικά Πρόσωπα:
  1. ΑΦΜ.
  2. ΔΟΥ στην οποία υπάγεται.
  3. Επωνυμία.
  4. Διεύθυνση.
  5. Νομική Μορφή.
  6. Ενεργοί νόμιμοι εκπρόσωποι (Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, ΑΦΜ).
  7. Λογαριασμοί πελάτη (όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί ή συμμετέχει στο ίδρυμα).
  8. Συνολικές καταθέσεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (εξαιρούνται καταθέσεις μετρητών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
  9. Συνολικές αναλήψεις μετρητών εκάστου έτους, στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (εξαιρούνται αναλήψεις μετρητών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
  10. Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών πελάτη κατά την 1/1 εκάστου έτους.
  11. Συνολικό υπόλοιπο λογαριασμών του πελάτη την 31/12 εκάστου έτους.
  12. Πιστώσεις εκάστου έτους στο σύνολο των λογαριασμών του πελάτη (περιλαμβάνονται τα εμβάσματα από άλλες τράπεζες και οι καταθέσεις μετρητών και επιταγών, ενώ εξαιρούνται οι ανανεώσεις προθεσμιακών λογαριασμών και οι μεταφορές ποσών μεταξύ λογαριασμών του πελάτη στην ίδια τράπεζα).
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ