Στο Λευκό Οίκο ο Σαμαράς για το κρίσιμο ραντεβού με τον Ομπάμα - iefimerida.gr

Στο Λευκό Οίκο ο Σαμαράς για το κρίσιμο ραντεβού με τον Ομπάμα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ενα δυνατό μήνυμα πολιτικής στήριξης από τον Αμερικανό πρόεδρο τόσο προς την Ευρώπη για την αλλαγή της πολιτικής λιτότητας, όσο και προς τους επενδυτές προσδοκά η ελληνική κυβέρνηση από τη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ. Σαμαράς πέρασε την πύλη του Λευκού Οίκου λίγο πριν τις 21:55 ώρα Ελλάδας.Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε περισσότερα από 55 λεπτά, που ήταν η προγραμματισμένη διάρκεια.

Στο τραπέζι των συνομιλιών βρέθηκαν κυρίως θέματα γεωστρατηγικά με αιχμή τα ζητήματα της οικονομίας και της ενέργειας.

Το «παρών» στη συνάντηση των δύο ανδρών θα έδωσαν και ο επιτελάρχης Αμερικανού προέδρου Ντένις ΜακΝτόναφ, η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σούζαν Ράις, η σύμβουλος για θέματα διεθνούς οικονομίας Καρολάιν Ατκινσον, αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιου. Στη συνάντηση παρεβρίσκονται, επίσης, ο δεύτερος στην ιεραρχία του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, Γουίλιαμ Μπέρνς, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Ντάνιελ Σμιθ, και τα στελέχη του Λευκού Οίκου για ευρωπαϊκά ζητήματα Κάρεν Ντόνφριντ και Μάικλ Σέσαμς.

Τον Ελληνα πρωθυπουργό συνόδευαν οι Χρύσανθος Λαζαρίδης, Γιώργος Μουρούτης και Σταύρος Παπασταύρου

Washington Post: Ο Σαμαράς επιδιώκει ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα

Στις προσδοκίες του Αντώνη Σαμαρά από το ταξίδι στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα αναφέρεται και άρθρο της Washington Post, τα γραφεία της οποίας επισκέφθηκε την Τετάρτη ο Ελληνας πρωθυπουργός.

«Ο Σαμαράς επιδιώκει ψήφο εμπιστοσύνης από τον Ομπάμα και υποστήριξη για την προσπάθεια του να επιστρέψει η ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η χώρα βρίσκεται στην τέταρτη χρονιά ενός προγράμματος ''γεμάτου'' με σκληρή λιτότητα και διαρθρωτικών αλλαγών, με αντάλλαγμα τα δάνεια από το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ», ενώ υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η Ελλάδα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα αυτή τη χρονιά, «μια προϋπόθεση των δανειστών προκειμένου να σκεφθούν την ελάφρυνση του χρέους»

Βloomberg: Ο Ομπάμα θα εκφράσει στον Σαμαρά τη στήριξή του

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να δηλώσει στον Ελληνα πρωθυπουργό την αμέριστη στήριξη των ΗΠΑ.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα θα δείξει την υποστήριξη των ΗΠΑ στη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό ενώ η Ελλάδα προετοιμάζεται για περισσότερες συνομιλίες με τους πιστωτές για μια πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους», αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο bloomberg.

Παράλληλα, σημειώνει ότι όπως έχει ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος στην ατζέντα θα βρεθούν το κυπριακό, οι εμπορικές πρωτοβουλίες και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Σε καλό κλίμα η συνάντηση Σαμαρά - Κέρι

Νωρίτερα την Πέμπτη ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Τον Αντώνη Σαμαρά υποδέχθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμνετ αξιωματούχοι της εθιμοτυπίας, όπως συνηθίζεται, ενώ προσερχόμενος ο πρωθυπουργός δεν έκανε δηλώσεις κατά την είσοδο ενώ στο τέλος της σημείωσε ότι έγινε σε καλό και θετικό κλίμα.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δηλώσεις της μετά την συνάντηση Σαμαρά - Κέρι ανέφερε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι αλληλέγγυος στον αγώνα που δίνει ο ελληνικός λαός για τις μεταρρυθμίσεις ενώ με τον Ελληνα πρωθυπουργό συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ