Ο αυξημένος αριθμός απολύσεων στις τουριστικές επιχειρήσεις την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου χτύπησε «καμπανάκι» στο υπουργείο Εργασίας. Για αυτό διατάχθηκε εντατικοποίηση των ελέγχων για αδήλωτη εργασία.
Σε συγκεκριμένες περιοχές με έντονο τουρισμό το ηλεκτρονικό σύστημα «Εργάνη» αποκάλυψε αρνητικό ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων. Οι περιοχές που μπήκαν στο «στόχαστρο» των αρμόδιων φορέων είναι του Νοτίου Τομέα της Αττικής (εστίαση-καταλύματα), του Ανατολικού Τομέα της Αττικής (καταλύματα), της Θάσου (καταλύματα), της Ζακύνθου (καταλύματα), της Χαλκιδικής (καταλύματα), της Μεσσηνίας (καταλύματα) και της Ηλείας (καταλύματα).
Ακόμη, την προσοχή του υπουργείου κέντρισε και η Κάλυμνος, καθώς το ισοζύγιο προσλήψεων-απολύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού έδειξε ότι δεν υπήρξε καμία μεταβολή από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου, κάτι που δεν θεωρείται συμβατό με την πολύ αυξημένη τουριστική κίνηση αλλά και με τα συγκριτικά στοιχεία ροών απασχόλησης στα άλλα νησιά του Αιγαίου.
Με εντολή του Γιάννη Βρούτση σε αυτές τις περιοχές το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε), η ΕΥΠΕΑ (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και η Οικονομική Αστυνομία θα κάνει ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παραβάσεις για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
«Τις πρώτες μέρες του Αυγούστου, τα ευρήματα της Εργάνης, έδειξαν ότι έχουμε περισσότερες απολύσεις απ' ότι προσλήψεις σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, στους κλάδους εστίασης και καταλυμάτων που δεν μπορούν να δικαιολογηθούν καθώς βρισκόμαστε στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου», εξήγησε ο υπουργός Εργασίας που τόνισε ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν κατά την διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου.